Død og uhygge i solskinnet

Lige midt på gulvet faldt Margrethe død om. Bent Hansen fortæller gyserhistorier på Ulriksholm Slot til børn, der er til børnefestival i Kølstrup.
Foto: Hans Østergaard

Død og uhygge i solskinnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gyserhistorier kan godt fortælles, selv om solen skinner, fuglene synger, og græsset dufter. Børnenes fantasi skal nok klare billederne.

KØLSTRUP: Hvor går en mand hen, når han lige er blevet halshugget? Han tager på kro i Kølstrup.

Fortæller Bent Hansen havde både spøgsmål og svar, da han i går eftermiddag fortalte gyserhistorier i og omkring Ulriksholm Slot.

Han skulle give børn fra Kølstrup lidt gåsehud og mulige mareridt med sine fortællinger. Hvilket umiddelbart kunne lyde som en svær opgave, når nu det var højlys dag, sommer og dejligt vejr.

- Dagslyset er ligegyldigt, når jeg fortæller gyserhistorier. Børnene kan sagtens selv lave billederne inde i hovedet. De bruger deres fantasi, lyder det enkle svar fra skolelæreren, der i løbet af eftermiddagen skulle gyse med først børnene over otte år og senere børnene mellem to og seks år.

- Jeg fortæller nogle af de samme historier, men de skal fortælles på hver deres måde. Men de kommer til at handle om spøgelser og om folk, der kommer af dage på drabelige måder, siger Bent Hansen.
Ude foran slottet var der i gamle dage halshugning som underholdning. I går midt i solen blev der fortalt gyserhistorier.
Ude foran slottet var der i gamle dage halshugning som underholdning. I går midt i solen blev der fortalt gyserhistorier.
Foto: Hans Østergaard

Død på stedet

Dagens første historie til den snes børn og forældre, der havde taget turen over på den anden side af fjorden fra Kølstrup til slottet, handlede om smukke, kloge Margrethe, der i Ulrikholms sale, dansede sig i døden for at undgå ægteskab med én af 12 mænd.

Den lille kreds af opmærksomme lyttere sad midt på tæppet i én af salene. Der var udsigt til sportspladsen lige derovre, og alligevel sad de dér lige på det sted, hvor Margrethe faldt død om ...

Den næste historie blev fortalt udenfor. Midt på gårdspladsen, hvor der nu er græs, men hvor der engang var lokal underholdning med halshugning.

Bent Hansen var den eneste, der stod op. Han fortalte om en vinter så kold, at ørerne faldt af, og duerne faldt dødfrosne til jorden, hvis de ikke baskede med vingerne, når de fløj.

Her midt på gårdspladsen blev en strandrøver fra det nordlige Fyn halshugget, men på grund af kulden frøs hans hoved fast til kroppen. Da man kun kunne blive halshugget én gang i livet, gik strandrøveren på kro i Kølstrup, hvor han skabte rædsel, da alle troede, at han var et spøgelse. Men det var også her, at hans hoved tøede op, faldt af og trillede hen ad gulvet.

Måske var det hele ikke helt sandt. Måske var det.

Hvor går en flok børn hen, når de lige har fået fortalt gyserhistorier?

Tilbage til børnefestivalen på sportspladsen i Kølstrup. Måske var det lige dér, der engang lå en kro ...

Død og uhygge i solskinnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce