Derfor stemmer vi ja til slusen: - Man er grædefærdig, når det hele står under vand

Hver gang der er varsel om storm, følger Hans og Helle Stentoft vandstanden på DMI. Sidst de gjorde det, var fredag i denne uge. Foto: Mille Tindal Thomsen

Derfor stemmer vi ja til slusen: - Man er grædefærdig, når det hele står under vand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I løbet af de seks år Hans og Helle Stentoft har ejet deres sommerhus i Strandlysthuse, har de to gange måtte se til, mens deres elskede sommerhus er blevet oversvømmet. Derfor stemmer de ja til en sluse i Kerteminde.

Munkebo: Hans og Helle Stentoft har stemt ja til en sluse i Kerteminde. For seks år siden købte de en grund helt ned til vandet i sommerhusområdet Strandlysthuse i Munkebo og byggede et dejligt sommerhus. På de seks år har sommerhuset været oversvømmet to gange. Begge gange har de efterfølgende været nødt til at skifte gulvet.

- Man er grædefærdig. Man står med tårer i øjnene, og kan se, at det hele står under vand, fortæller Helle Stentoft.

Første gang sommerhuset blev oversvømmet var i 2013, hvor der stod vand knapt 20 centimeter over gulvets højde.

- Vi sidder hjemme i Odense og kan følge vand-statistikken på DMI.

- Sådan en nat sover man slet ikke. For vi ved jo godt, hvad der møder os, når vi kører ned til sommerhuset, fortæller Hans Stentoft.

Dengang måtte de skifte gulvet og panelerne, flere skabe, soklen i køkkenet og nogle klinker omkring brændeovnen. Også opvaskemaskinen måtte lade livet. Begge gange har Stormflodsrådet dækket udgifterne, men parret har betalt en selvrisiko på 10.000 kroner. De frygter, at Stormflodsrådet ikke vil dække udgifterne, hvis oversvømmelserne kommer til at ske hyppigere i fremtiden.

- Da vi købte grunden, havde der været en stor oversvømmelse. Dengang snakkede man om, at det var en hændelse, der skete med 100 års mellemrum. Så sker det ikke mere i vores liv, tænkte vi. Det gjorde det så et halvt år efter, fortæller de.

Du kan nå det endnu
Afstemningen om slusen slutter tirsdag den 25. september klokken 20.

Der er 1 stemme pr. ejendom.

Der er 906 stemmeberettigede i kommunen, og lidt over halvdelen har indtil videre afgivet deres stemme.

Hvis du stadig er i tvivl om, hvad du skal stemme, giver vi dig nogle gode argumenter for at stemme ja eller nej til slusen.

I dag kan du læse, hvorfor Hans og Helle Stentoft har valgt at stemme ja til slusen.

Og I morgen kan du læse om Frode Thorhauge og Susanne Wolff Nielsen, der stemmer nej til slusen.
Helle Stentoft viser, hvor højt vandet stod ved oversvømmelsen i 2013. Foto: Mille Tindal Thomsen
Helle Stentoft viser, hvor højt vandet stod ved oversvømmelsen i 2013. Foto: Mille Tindal Thomsen

Sluse vil give ro i maven

I den foreslåede sluse-ordning, står parret, ifølge Hans Stentoft, til at skulle betale omkring 1000 kr. om året tilsammen, for anlæggelse og vedligeholdelse af slusen.

- Vi har jo brugt 20.000 kr. på at betale selvrisiko. Hvis nu vi forestiller os, at etablering og vedligeholdelse af slusen pludselig bliver dobbelt så dyrt, så skal vi betale 2000 kr. om året. Men så har vi stadig råd til det i 10 år i forhold til de penge, vi allerede har brugt på selvrisiko, forklarer han.

- Hvis det bliver dobbelt så dyrt, så er vi stadig med. Vi synes det er en hamrende god ide.

De synes, at materialet omkring slusen er gennemarbejdet, og at kommunen har lagt et godt fundament for projektet. De synes også, at det er fuldstændig retfærdigt, at de selv skal betale en del af det.

- Det vil også give en ro i maven, det er da ikke nogen rar fornemmelse at sidde hjemme i sin private bolig og vide, at der måske stiger vand op i sommerhuset, siger Helle Stentoft.

Privatfoto af Strandlysthuse fra oversvømmelsen i efteråret 2017.
Privatfoto af Strandlysthuse fra oversvømmelsen i efteråret 2017.

Lad os splejse

- Rigtig mange synes jo, at kommunen skal betale. Men man skal ikke kende ret meget til Kerteminde for at kunne se, at kommunen ikke har pengene. Og hvis kommunen skal betale, så skal man tage pengene fra de sædvanlige steder ældreplejen, skoler og så videre, konstaterer Hans Stentoft.

Han oplever, at mange selv er begyndt at bruge penge hver især på at sikre deres ejendomme mod vand. Løsninger, som ifølge ham, ikke er nødvendige, hvis der kommer en sluse.

- Lad os da splejse til en sluse i stedet, siger han.

Hans og Helle Stentoft frygter, at der, hvis det ikke bliver besluttet at lave slusen i denne omgang, kommer der til at gå lang tid, før der sker noget.

- Der kommer ikke til at ske noget lignenede, og der kommer ikke noget ligesom den her chance de næste 10 år, konstaterer Hans Stentoft.

- Vi vil blive voldsomt kede af det, hvis det bliver et nej. Så vil vi undersøge, om vi kan gøre mere selv, men vi må jo nærmest ikke gøre noget som helst her, hvor huset ligger. Vi er afskåret fra selv at kunne gøre noget.

De, og mange andre i området har gjort alt, hvad de kunne, for at forhindre vandet i at komme ind, men intet har indtil videre virket.

- Vi mennesker er vant til at vi kan gøre noget ved tingene. Men det kan vi bare ikke her. Eller jo, det kan vi godt, vi kan stemme ja til slusen, slutter Hans Stentoft.

Ved stormen i efteråret 2017, stod der
Ved stormen i efteråret 2017, stod der "kun" en centimeter vand i huset. Alligevel måtte gulvet efterfølgende skiftes. Privatfoto
Vandstanden ud for sommerhuset ved stormen i efteråret 2017. Privatfoto
Vandstanden ud for sommerhuset ved stormen i efteråret 2017. Privatfoto

Derfor stemmer vi ja til slusen: - Man er grædefærdig, når det hele står under vand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce