De dyre damer sprænger kommunens budget

Hvis ikke politikerne griber ind, så ender året med en kassebeholdning på minus 14,9 millioner kronr. Arkivbillede: Michael Bager

De dyre damer sprænger kommunens budget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udsigt til underskud på årets budget forårsaget af Ældre- og Handicapudvalg samt Børne- og Ungeudvalget, begge med kvindelige formænd, fik førstnævnte udvalgsformand Britt Pedersen (S) til at benævne dem: De dyre damer

Kerteminde: Der var ikke meget at blive forårskåd af, da byrådet torsdag aften som det første kastede sig over budgetopfølgning for det første kvartal af 2018.

Hvis alt fortsætter, som det er startet i år, så ender det med et merforbrug på 24,7 millioner kroner i forhold til budgettet. Og nok så slemt - det vil betyde, at kommunens kassebeholdning slutter med et minus på 14,9 millioner kroner.

De to store syndere i spillet er Ældre- og Handicapudvalget og Børne- og Ungeudvalget med henholdsvis Britt Pedersen (S) og Jutta Lundqvist Nielsen (EL) som formænd.

- Da jeg hjemmefra tænkte på, hvad jeg skulle sige i salen, tænkte jeg: De dyre damer, indledte Britt Pedersen.

- Tak skal du have. Jeg er tidligere blevet kaldt tante og nu det, så tror jeg alligevel hellere, jeg vil være tante, lød det fra Jutta Nielsen.

Områder styret af lovgivning

Problemet for de to udvalg er, som borgmester Kasper Olesen slog fast, at begge områder i høj grad er styret af lovgivningen.

- Ældre- og Handicapudvalget står til at skulle finde 16 millioner kroner, og Børne- og Ungeudvalget skal finde syv. Det er så store beløb, at jeg synes, vi skal bede alle udvalg om at kigge deres budgetter igennem for at se, om der ikke er mulighed for, at de kan hjælpe til, opfordrede borgmesteren.

Den opfordring støttede Britt Pedersen:

- Vi er meget udfordrede. Vi har allerede besparelser for fire millioner kroner i høring, og vi arbejder på at finde mere. Men 16 millioner, det er utopi, sagde hun.

- Merudgifterne, vi døjer med, stammer blandt andet fra øgede udgifter til borgere, der bor på bosteder i andre kommuner, og det skal vi jo betale. Men problemet bliver jo så, at det er borgere, der bor på vore egne bosteder, der skal bære hele besparelsen, sagde hun og rundede af med en opsang: Det her område er underbudgetteret, og det skal der rettes op på.

Samme opsang kom fra Jutta Lundqvist Nielsen:

- Børne- og Ungeområdet har i mange år været underbudgetteret. I dette budget lagde vi så fem millioner kroner oven i, og alligevel løber det løbsk. Det, der vælter læsset, er den store sagsmængde. Der kommer flere og flere underretninger fra folk, der mener, at et barn bliver udsat for vold eller vanrøgt. Det er en tendens, der er over hele landet.

Jutta Lundqvist Nielsen rundede af med at konstatere, at det vil blive meget svært for udvalget at finde besparelser for syv millioner kroner.

Konsekvens af manglende handlekraft

Jesper Hempler (SF) konstaterede, at de store overskridelser, udvalgene nu står med, er konsekvens af manglende handlekraft i det gamle byråd.

- Jeg var også med i den sidste runde, så jeg peger også på mig selv, men det er altså straffen for, at vi ikke effektuerede vedtagne besparelser.

Ud over at udvalgene nu skal hjælpe hinanden med at finde besparelser, der kan lukke hullet på små 25 millioner kroner, så skal de også gøre sig umage for, at en del af besparelserne findes på serviceudgifterne. For i øjeblikket står Kerteminde til at overskride den serviceramme, regeringen har udstukket, og sker det, så risikerer Kerteminde at skulle betale straf til staten oven i.

De dyre damer sprænger kommunens budget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce