Christinas mor har Alzheimer: - Jeg har accepteret det. Nu skal jeg bare lære at leve med det

Christina Dreisig Hansen og hendes mor Eva Hansen. - Man kan ikke gøre noget ved det, hvis man ikke accepterer, at man har brug for hjælp, siger Eva Hansen om demens. Foto: Mille Tindal Thomsen

Christinas mor har Alzheimer: - Jeg har accepteret det. Nu skal jeg bare lære at leve med det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eva Hansen er 75 år, for to år siden fik hun konstateret Alzheimer. Sammen med sin datter Christina Dreisig Hansen opfordrer hun til at tale mere åbent om demens.

Mesinge: Eva Hansen, 75, i lokalområdet også kendt som "Eva post," og hendes datter Christina Dreisig Hansen, 53, har sat sig til rette med hver sin kaffekop ved køkkenbordet i Eva Hansens lejlighed i Mesinge.

- Hvad har du lavet på dagscentret i dag, Eva?

Eva Hansen tøver, og blikket flakker lidt. Hun kan ikke huske det. Hendes datter finder en lille notesblok frem.

- De har skrevet i din blok, at det kun var damerne, der var der i dag, og at I har gået en tur og spist kalkun i flødesauce, læser datteren op.

- Nå ja, siger Eva Hansen og nikker genkendende til beretningen om, hvad hun lavede for få timer siden.

For to et halvt år siden døde Eva Hansens mand af en blodprop. Det var i den forbindelse, at hendes tre børn for alvor begyndte at mærke, at noget var galt.

- Det var simpelthen måden, hun reagerede på. Det var som om, hun ikke tog det ind. Men først tænkte vi bare, at det var chokket, fortæller Christina Dreisig Hansen.

Men hendes tilstand fortsatte. Eva Hansen var ligesom i sin egen verden, blev meget nemt forvirret og glemte ting. Hun syntes selv, at hun havde det fint, men børnene fik overtalt hende til at tage til læge. Her fra gik der ikke længe, før hun fik konstateret let begyndende Alzheimer. Det er snart to år siden.

Demens
Demens er betegnelsen for en lang række forskellige sygdomme, som alle rammer hjernen. Alzheimer er den mest almindelige demenssygdom.

Et af de første tegn på demens er, at man gradvist mister evnen til at huske, hvad man lavede for et øjeblik siden.

Det er i dag ikke muligt at stoppe eller helbrede en demenssygdom.

Bare i Kerteminde Kommune estimerer man, at der er 445 borgere med demens.

Alzheimerforeningen afholder landsindsamling lørdag den 22. september. Frivillige fra Kerteminde går på gaden fra klokken 11-14. Læs mere om indsamlingen på www.huskedagen.dk, hvor du også kan melde dig som indsamler.
Personalet på demensdagcentret skriver i en notesblok, hvad de har lavet, hvis Eva skulle glemme det. Foto: Mille Tindal Thomsen
Personalet på demensdagcentret skriver i en notesblok, hvad de har lavet, hvis Eva skulle glemme det. Foto: Mille Tindal Thomsen

Bryd tabuet

Christina Dreisig Hansen er lettet over, at de fandt ud af, hvad der var galt med hendes mor, selvom det var en afskyelig besked at få.

Da Eva Hansen begyndte at få sin medicin og desuden flyttede i en mere overskuelig bolig, kom hun næsten tilbage til sit gamle jeg. Derfor fastslår Christina Dreisig Hansen, at det er vigtig at få diagnosen i stedet for at gå rundt og lade som om at alt er i skønneste orden.

- Jeg kan godt forstå, at det er svært at være åben omkring det. Det er stadig et tabu, og det føles måske flovt og pinligt, siger hun.

Hun synes, at det er en meget gammeldags opfattelse og håber, at åbenhed kan være med til at bryde tabuet omkring demens. For selvom sygdommen ikke kan helbredes, så kan man gøre meget for at forbedre tilstanden. Og det er bedst at gøre så tidligt i sygdomsforløbet som muligt, fastslår hun, så man kan forlænge de år, hvor sygdommen er på et tidligt stadie.

- Det er en bjørneneste at lade som ingenting, konstaterer hun.

Eva Hansen har en imponerende samling af sin egen kunst. I dag har hun fundet nye hobbyer, der passer bedre til hendes tilstand. Foto: Mille Tindal Thomsen
Eva Hansen har en imponerende samling af sin egen kunst. I dag har hun fundet nye hobbyer, der passer bedre til hendes tilstand. Foto: Mille Tindal Thomsen

Lev i nuet

Eva Hansen har altid været en meget aktiv kvinde og har været med i diverse bestyrelser og foreninger. Derfor var diagnosen noget af en omvæltning i hendes liv.

- Jeg har accepteret det. Nu skal jeg bare lære at leve med det, og det går rimeligt, siger Eva Hansen om sin Alzheimer.

I dag er hun flyttet i en mindre lejebolig, hvor hun klarer sig selv i hverdagen. Hun går på seniorhøjskole og på demensdagcentret Skovly i Aktivhuset.

- Det er med at holde fast i det, jeg har, leve i nuet og få det bedste ud af det, konstaterer hun.

Fremtiden gider hun ikke bekymre sig om, for som hun siger, så kan man ikke spå om fremtiden, og derfor er der ikke noget ved at gå og spekulere over den.

Husk mig

For Christina Dreisig Hansen har morens sygdom været noget af en udfordring, og det har været svært at slippe tankerne om fremtiden.

- Jeg har brugt meget energi på at bekymre mig. Jeg har hele tiden i tankerne, hvordan hun har det, fortæller hun.

I lang tid har hun gået i konstant alarmberedskab og med telefonen tæt på hele tiden. På et tidspunkt fyldte det så meget, at det spærrede for hendes eget liv, og det gik op for hende, at det ikke fungerede. Nu er hun blevet bedre til at sige til sig selv, at hun skal stoppe med at tænke på det.

- Som pårørende skal man huske sig selv og give sig tid til at have sit eget liv, siger hun.

Lørdag den 22. september har hun meldt sig som indsamler og koordinator ved Alzheimerforeningens landsindsamling "Husk mig". Hun opfordrer andre til at gå på gaden sammen med hende for at vise deres støtte til sagen.

- Det er tre timer. Man behøver ikke at vide eller mene en masse om sygdommen, bare man synes, det er en god sag. Og så er jeg meget flink, tilføjer hun med et glimt i øjet.

Man kan melde sig til indsamlingen på www.huskedagen.dk

Christinas mor har Alzheimer: - Jeg har accepteret det. Nu skal jeg bare lære at leve med det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce