Byrådspolitiker: Plejepersonale hævede ulovligt på min syge brors konto

Claus (t.v.) og Carsten Jensen. Foto: Peter Ammitzbøll

Byrådspolitiker: Plejepersonale hævede ulovligt på min syge brors konto

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Plejepersonalet fik adgang til byrådsmedlem Claus Maimann Jensens syge bror konto og hævede adskillige gange på kontoen uden en fuldmagt. - Det er direkte ulovligt, siger Claus Jensen.

Munkebo: Det var en medarbejder på bostedet Syvstjernen, der advarede Claus Maimann Jensen om, at tingene ikke gik helt efter bogen, når personalet skulle styre hans handicappede brors økonomi.

- Hun opfordrede mig til at blive værge for min bror, for hun følte, det var godt, hvis der kom nogen med på sidelinjen, fortæller Claus Jensen.

Hans bror har i flere år lidt af den uhelbredelige sygdom multipel sklerose. Sygdommen er i dag så fremskreden, at broren, Carsten Jensen, ikke er i stand til at skrive sit eget navn og har svært ved at kommunikere.

Medarbejderen opfordrede Claus Jensen til at søge om at blive værge i slutningen af 2017.

Det er en omstændelig proces at blive tilkendt ansvaret over et andet menneskes liv. Og derfor var det først i slutningen af juni 2018, at Statsforvaltningen beskikkede Claus Jensen som værge for sin bror.

- Det er direkte ulovligt

En af de første ting Claus Jensen gjorde, da han blev værge for sin bror, var at gå i brorens bank for at få overblik over hans økonomi.

- Nede i banken fortæller de mig, at de flere gange har afvist personalet, når de er kommet for at hæve på Carstens kort, uden at have en fuldmagt.

- Det er direkte ulovligt, for personalet må overhovedet ikke røre Carstens kreditkort, siger Claus Jensen, der finder ud af, at kreditkortet som personalet forsøger at hæve på, er sendt til Carsten Jensen i juni 2017, hvorefter det er blevet aktiveret med en kode.

Hvem, der har aktiveret kortet, ved Claus Jensen ikke.

- Men det er ikke min bror, for det er han slet ikke i stand til.

Anmeldt for trusler

Banken opfordrer Claus Jensen til at inddrage kortet, og han tager derfor op på Syvstjernen for at få fat på kreditkortet. På Syvstjernen vil medarbejderne ikke udlevere kortet, fordi der ikke er en leder til stede. Selvom personalet forsøger at få fat på en leder, lykkes det i første omgang ikke.

Det protesterer Claus Jensen over, og da personalet endelig får fat i en leder, der beder personalet om at udlevere kortet, vælger lederen at politianmelde Claus Jensen for trusler.

Hvad det præcis er, at Claus Jensen skulle have truet personalet med, kan Kerteminde Kommune i dag ikke forklare. Og Fyns Politi ender med at afvise politianmeldelsen.

- Det er besluttet, at der ikke indledes en efterforskning, da der ikke er en rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart, skriver Fyns Politi i en mail til avisen om sagen.

Claus hyrer advokat

Efter Claus Jensen blev anmeldt til politiet for trusler mod personalet, vælger han at hyre advokat Klaus Ewald og søger aktindsigt i brorens sag hos kommunen.

Sagsakterne viser, at indtil januar 2018 overførte kommunen et beløb til de daglige fornødenheder direkte til Syvstjernen, hvor det blev administreret af personalet.

Den ordning blev ændret, da en navngiven medarbejder på Syvstjernen 22. januar ringer til kommunen og beder om, at Carsten Jensens pension skal udbetales direkte til hans konto - når den såkaldte klientbetaling for at bo på Syvstjernen er trukket. Bankkontoen har personalet nemlig adgang til at hæve på ved hjælp af Carsten Jensens kreditkort.

- Det virker som om, kommunen bare accepterer, at man bruger en syg mands kreditkort uden at have en fuldmagt til at hæve på det, siger Claus Jensen.

ifølge direktør i Kerteminde Kommune Anders Bjældager har personalet ikke en fuldmagt til at hæve på Carstens Jensens konto. Men Anders Bjældager påpeger, at der er givet såkaldt mundtligt tilsagn om, at personalet må hæve på kontoen. Kerteminde Kommune har dog ikke et notat om, at et sådant tilsagn er givet.

Overvejer politianmeldelse

Claus Jensen undrer sig over, at kommunen siger, at hans bror har givet et mundtligt tilsagn til, at personalet må hæve på hans kreditkort. Broderen er nemlig så syg, at han knapt kan kommunikere med omverdenen.

- Carsten er ikke i stand til at give tilsagn om noget som helst. Han ville slet ikke vide, hvad det var. Det virker som om, det er en undskyldning, kommunen bruger for at dække over personalet, siger Claus Jensen.

En gennemgang af brorens bankkonto viser, at der i 2018 er hævet flittigt fra Carsten Jensens konto. Hævningerne er ifølge Kerteminde Kommune foretaget af personalet efter aftale med Carsten Jensen, og pengene er brugt til tøj og andre fornødenheder til Carsten Jensen.

Personalet har ført regnskab med nogle af udgifterne. Ifølge en opgørelse fra Kerteminde Kommune mangler der dog 1398 kroner i regnskabet, som kommunen ikke kan gøre rede for.

- Nogle gange kunne der mangle penge i forhold til de opførte aktiviteter, men man erkender samtidig, at der muligvis kan være boner, som man ikke har fået opført, skriver kommunen i en redegørelse til Klaus Ewald.

Hvorvidt Claus Jensen vil stille sig tilfreds med redegørelsen fra Kerteminde Kommune, har han endnu ikke besluttet.

- Hvis forholdet omkring hævningerne ikke bliver tilstrækkeligt afklaret, så kan min klient være nødsaget til at indgive en politianmeldelse herom, skriver advokat Klaus Ewald i et brev til Kerteminde Kommune.

Rod i regnskabet

Et andet eksempel på, at der er rod i regnskabet, er, at ifølge Kerteminde Kommunes retningslinjer skal alle kvitteringer underskrives af to personer, når personalet køber ting på vegne af beboerne.

Det er bare ikke sket i broderens tilfælde.

- Men der er så mange ting, vi ikke har kunnet få svar på i den her sag, at det føles som om, der er nogen, der dækker over noget, siger Claus Jensen.

Han skrev allerede 7. juli en klage over sagen til ældre- og handicapudvalget i Kerteminde Kommune.

Indtil videre har han ikke fået svar.

- Jeg undrer mig over, at der ikke er nogen, der tager "aktion" på den her sag, men egentlig vil jeg bare gerne have synliggjort, at der er nogen huller i systemet, så der ikke er andre pårørende, der skal havne i samme situation, siger Claus Jensen.

Byrådspolitiker: Plejepersonale hævede ulovligt på min syge brors konto

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce