Brugsen fejrer 125-års-jubilæum: En ting har ikke forandret sig - kunderne kan stadig få bragt varerne ud

Lis Brandt og Anna Hansen begge fra Langeskov snakker med brugsuddeler Kim Ernstsen. Foto: Michael Bager

Brugsen fejrer 125-års-jubilæum: En ting har ikke forandret sig - kunderne kan stadig få bragt varerne ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kunderne er stadig glade for Superbrugsen i Langeskov efter 125 år. Sidste år fik brugsen et overskud på næsten en million kroner.

Langeskov: Meget har forandret sig, siden Langeskov Brugsforening blev etableret for 125 år siden i Jernbanegade med brugsuddeler J.A. Kretzschmar bag disken.

Brugsen har flyttet flere gange, inden den i 1969 endte i Langeskov Centret. Vareudbuddet er mangedoblet. Og i dag kan alle gå ind og købe til livets fornødenheder i brugsen, hvor det de første år kun var medlemmerne, der havde lov til at handle i brugsen.

En ting er dog stadig den samme efter 125 år.

- Dens formål er ved indkøb af livsfornødenheder og brugsgenstande til uddeling blandt medlemmer at opnå besparelser for disse, som der stod i formålsparagraffen i 1893.

- Ærlige varer til ærlige priser, som den tiende uddeler i rækken af uddelere i Langeskov Brugsforening, Kim Ernstsen udtrykker det.

- Vi holder os i øjenhøjde med kunderne, sørger for at udvikle butikken løbende med markedet, og så invester vi kun i det tempo, vi kan holde til, siger Kim Ernstsen, når han skal forklare, hvordan brugsen i Langeskov fortsat kan være en succes efter 125 år.

Kom med til fest
Superbrugsen Langeskov fejrer sit 125 års jubilæum over to dage 26.-27. oktober.

Fredag 26. oktober kommer kokken Claus Holm på besøg.

- Claus Holm har den fredag i Langeskov fokus på øl, vin, mad og andre lækkerier. Helt som vi kender det fra hans medvirken i Go´ Morgen Danmark og hver eftermiddag på TV2's program Go´ appetit, siger uddeler Kim Ernstsen.

Lørdag 27. oktober er der fest for børnene i Langeskov Centret.

Peter Nørgaard kendt fra "Danmark har talent" besøger nemlig Langeskov, og udover gratis brunsviger, popcorn og juice til børnene er der mulighed for en festlig og sjov oplevelse af Peters show med "hunden " Charlie.
Morten Jensen er afløser på udbringningsbilen mens butikkens faste chauffør er på ferie. Foto: Michael Bager
Morten Jensen er afløser på udbringningsbilen mens butikkens faste chauffør er på ferie. Foto: Michael Bager

Uddeleren kom med varerne

En anden ting, der forresten heller ikke har forandret sig i 125 år, er, at butikken stadig bringer varer ud.

For 125 år siden fik uddeler J.A. Kretzschmar seks procent af udsalgsummen for selv at bringe varerne ud. I dag slipper Kim Ernstsen for selv at løbe rundt med varerne, men kunder kan stadig ringe og bestille tre liter mælk og et pund kaffe, og få dem bragt til hoveddøren.

- Det er ikke nogen god forretning at bringe varer ud, det koster os faktisk penge, men vi gør det for vores kunders skyld, siger Kim Ernstsen.

Det koster 60 kroner at få varer bragt ud, lige meget hvor meget du bestiller. Og mellem 10 og 25 gange om dagen ringer kunderne og bestiller varer til udbringning.

- Mange af dem, der ringer, er jo ældre kunder, der har handlet hos os igennem 50 år eller mere, og det betyder rigtigt meget, at de fortsat kan handle hos os. Det er et aktiv for vores forretning, selvom vi ikke tjener penge, forklarer Kim Ernstsen.

Og selvom brugsen ikke tjener penge på at køre ud med tre liter mælk, så har den alligevel forstået at tilpasse sig tidens krav. Regnskabet i 2017 viste et overskud på næsten en million kroner.

- Det er vi stolte af, og rent salgsmæssigt ser 2018 også rigtig godt ud, siger Kim Ernstsen.

Superbrugsen er med til festen

Brugsen i Langeskov er ejet af medlemmerne, og selvom man ikke lige kan se det på forretningen, påvirker den stærke lokale forandring, de beslutninger der træffes i bestyrelsen og på uddelerens kontor.

- Det er vigtigt for os, at det er medlemmerne, der ejer os. Det betyder dels, at vi har friere hænder til at vælge, hvilke varer vi skal have i butikken. Og som uddeler betyder det, at jeg kan kigge mere på den lange sigt, når jeg skal vurdere, hvornår en investering er god.

I 2017 kom der en af de helt store investeringer, da brugsen fik et nyt frostanlæg til tre millioner kroner. I år er der ikke planlagt helt så store investeringer, men kunderne har længe efterspurgt en ny pantmaskine, og den håber Kim Ernstsen, at der bliver investeret i inden længe.

- Den koster 200.000 kroner, men så er den til gengæld hurtigere og mere præcis, end den vi har nu.

En del af overskuddet bliver hvert år brugt til sponsorater af lokale foreninger, og Superbrugsen er gerne med, når der skal findes sponsorer til fest eller andre aktiviteter i Langeskov.

- Vi siger jo sjældent nej, når der er nogen, der spørger. Og alle i Langeskov ved jo, at vi gerne vil være med, der hvor det sker, siger Kim Ernstsen.

Brugsen fejrer 125-års-jubilæum: En ting har ikke forandret sig - kunderne kan stadig få bragt varerne ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce