Brat opbremsning for Hydac: Efter knap 20 års fremgang må Langeskov-virksomheden nu afskedige 30 medarbejdere

Værdier og påmindelser er synlige overalt på Hydac. Her er iøjnefaldende liste over ting, der ikke skaber merværdi og derfor helst skal undgås. Under listen er det til venstre direktør Jens Haugaard i samtale med Dat. Foto: Helle Nordström

Brat opbremsning for Hydac: Efter knap 20 års fremgang må Langeskov-virksomheden nu afskedige 30 medarbejdere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Vi vidste, at vindeventyret ville stoppe på et tidspunkt. Det er nu. Vestas drosler ned i Europa, og det koster os det halve af omsætningen, forklarer Hydac-direktør, Jens Haugaard, der ikke ser krise, men plads til en ny begyndelse.

Langeskov: En vækst på 20 procent i gennemsnit siden etableringen i 1999 er standset brat i virksomheden Hydac i Langeskov.

I torsdags måtte direktør Jens Haugaard gå den tunge tur at uddele opsigelser til 30 medarbejdere.

- Vi vidste godt, at det ville komme på et tidspunkt. Det har været vores trusselsbillede i fire år, at vindmølleindustrien på et tidspunkt ville flytte ud, men vi valgte at satse på vindenergien, selvom vi kendte truslen. Nu sker det så, og det betyder, at vi får halveret vores omsætning, fortæller direktør Jens Haugaard.

Satsningen på vind har givet virksomheden nogle rigtigt gode år med stor vækst og overskud i millionklassen.

Ni millioner i overskud
Når Hydac må se sin omsætning halveret, så betyder det, at der fortsat er en omsætning på 125 millioner kroner at bygge videre på.Hydac nåede i 2017 op på en omsætning på 254 millioner kroner, hvilket gav et overskud på 8,924 millioner kroner - en anelse mindre end året i forvejen, hvor overskuddet ramte 9,551 millioner kroner.

Antallet af medarbejdere har været støt stigende siden etableringen af Hydac i Langeskov i 1999, og i 2017 var der 87 ansatte.

Det er en på alle måder solid virksomhed, der i 2017-regnskabet præsterer aktiver for i alt 137 millioner kroner - heraf små 12 millioner i likvid beholdning og 29 millioner i varebeholdning.

Regnskabet for 2018 kommer til at se lidt anderledes ud. Hydac-direktør Jens Haugaard forudser et regnskab, der ender i et rundt nul på bundlinjen, dels fordi virksomheden er presset på priser, og dels fordi de ansatte har lang opsigelse.

The New Beginning

Sidste år valgte virksomheden at udvide med 1.700 kvadratmeter. Det kunne man måske tænke var lidt ærgerligt lige før en så stor opbremsning. Men nej, Jens Haugaard ser det som en mulighed.

- Havde vi ikke sidste år taget udgiften og besværlighederne med tilbygningen, så kunne der måske være gået år, før vi fik kræfter til det. Nu har vi pladsen og dermed de perfekte rammer for The New Beginning, understreger han.

The New Beginning er titlen på strategien for Hydac i den nye situation

- Min røv var jo lige så meget i klaskehøjde som alle andres, hvis ledelsen ikke brød sig om min strategi. Den er heldigvis blevet godkendt, og den vil blive præsenteret i koncernen i oktober.

Ondt i maven

At han nu må tage afsked med 30 medarbejdere, er han ualmindeligt ked af.

- Det gør rigtigt ondt i maven - ikke blot på mig, men i hele ledergruppen. Men vi er enige om, at det er godt, at det gør ondt. Hvis det ikke gør ondt at sige en medarbejder op, så skal man ikke være leder længere, siger han.

- Vi har jo hele tiden lagt vægt på, at vi er en stor familie, og derfor er der heller ingen timelønnede. Alle er ansat på funktionærligende vilkår, hvilket blandt andet vil sige tre måneders opsigelse.

Han benytter også lige lejligheden til at gøre reklame for de medarbejdere, der nu skal finde andet arbejde:

- Der kommer 30 gode og dygtige mennesker ud på arbejdsmarkedet, som er vant til at arbejde selvstændigt og engageret, så hvis nogen står og mangler - så bare ring.

Ikke krise men udfordring

Jens Haugaard ser ikke den nye situation i virksomheden som en krise, men som en ny udfordring.

- I Hydac udfordrer vi hele tiden. Vi udfordrer rammer, processer, kunder og os selv. Nu er udfordringen at skabe ny vækst. Men vi starter jo langt fra på bar bund. Vi har fortsat en omsætning på 125 millioner kroner i vindenergi, marine, eksport og industri.

Til at komme rigtig godt fra start med The New Beginning får Hydac den 25. oktober en saltvandsinsprøjtning fra Alexander Osterwalder, der er professor, forsker og rådgiver inden for innovation af forretnings-modeller. Han leder den dag en workshop i Hydac, som erhvervsfolk fra nær og fjern kommer for at være med i.

Osterwalder er medlem af Thinkers50, der er en international organisation af verdens 50 mest originale og indflydelsesrige erhvervsfolk.

Thinkers50 kommer til Odense den 26.-27. september - blandt andet sponseret af Hydac.

Brat opbremsning for Hydac: Efter knap 20 års fremgang må Langeskov-virksomheden nu afskedige 30 medarbejdere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce