Besøgsvenner i Langeskov: - Vi har glæde af hinandens selskab

Når Anette Hansen (tv) og Anne Lise Andersen mødes hver onsdag, lægger de altid ud med at vende "siden sidst" over en kop kaffe. Bagefter bevæger de sig ud for at handle. Foto: Mette Louse Fasdal

Besøgsvenner i Langeskov: - Vi har glæde af hinandens selskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anne Lise Andersen skulle have hjælp til at handle, og Anette Hansen ville gerne give nogle frivillige timer væk. I seks år har de to nu kendt hinanden, siden Ældre Sagen Langeskov- Munkebo satte dem sammen som besøgsvenner.

Langeskov: Hver onsdag morgen mødes de først over en kop kaffe i stuen i 86-årige Anne Lise Andersens hjem i Langeskov. Efter en time - eller måske to - med snak bevæger de sig ud for at handle sammen.

Anne Lise Andersen har et stærkt nedsat syn efter, at hun i 2003 fik en blodprop i det ene øje. I 2010 fik hun opereret det dårlige øje ud, og det tilbageværende øje samarbejder ikke så godt. Derfor er det svært for hende at gå ud og handle alene.

- Jeg kan ikke se, hvad tingene koster, og jeg har svært ved at finde varerne på hylderne. Det er helt håbløst, når jeg skal se ned i en fryseboks, smiler hun.

Anne Lise Andersen vil helst ikke bestille varerne ved købmanden, for det koster, og samtidigt betyder det faktisk også noget for hende at kunne komme ud og handle.

- Så kommer jeg jo ud, og måske falder jeg i snak med nogle, som jeg møder, forklarer hun.

I seks år har 55-årige Anette Hansen derfor frivilligt været Anne Lise Hansens øjne i supermarkederne i Langeskov, men hun er også blevet mere end det. De to kvinder er blevet gode venner, for sådan går det, når man ser hinanden uge efter uge.

Og det er ikke bare Anette Hansen, der hjælper Anne Lise Andersen. Det er faktisk også Anne Lise, der hjælper Anette.

Kunne du tænke dig at være besøgsven som Anette?
Kunne du ligesom Anette Hansen tænke dig at melde dig som besøgsven?Så kom med, når Fyens Stiftstidende holder inspirationsmøde på Kulturhus Fjorden onsdag den 14. november på Regnar Langesvej 1, 5300 Kerteminde klokken 18 til 20.

Her kan du blandt andet deltage i debatten om, hvordan vi får flere frivillige på banen.

Du kan også møde Claus Schmidt fra Langeskov, som træner De Glade Unger, du kan høre Pernille Swain, formand for Munkebo Gymnastikforening give gode råd til klubudvikling, og du kan møde borgmester Kasper Olesen (S).

Vi giver en kop kaffe og et stykke kage.

Tilmeld dig til Fyens Stiftstidende på tlf: 66111111 senest tirsdag den 13. november for at være sikker på at få en plads.

Hvad er Det Gode Liv for dig? Bliv inspireret på fyens.dk/detgodeliv.

Giver gerne nogle frivillige timer

Da Anette Hansen meldte sig som frivillig besøgsven ved Ældre Sagen Langeskov-Munkebo, var det, fordi hun også gerne selv ville skabe noget indhold i sit liv.

Hun er førtidspensionist efter, at hendes ryg en dag på arbejde for 24 år siden sagde "knæk", da hun var ved at hjælpe en ældre borger i seng i sit daværende job som hjemmehjælper. Derfor har Anette mange timer i ugen, som hun gerne vil fylde ud, når hendes mand og søn ikke er hjemme.

- Jeg har min hund Murphy, men han bliver sgu også lidt kedelig i længden, ler hun.

Da Anne Lise og Anette mødtes første gang sammen med den lokale koordinator fra Ældre Sagen, fornemmede de begge, at de nok skulle kunne finde ud af det sammen. Efter de havde været sammen i Anne Lises stue i en time, gik koordinatoren igen, og Anne Lise og Anette fortsatte deres snak.

Sådan har det været lige siden, når de har mødtes. Samtaleemnerne ebber aldrig ud, og på den måde har de også lært hinanden godt at kende. Anette har hørt om og kender navnene på de familiemedlemmer, der smiler i glas og ramme på Anne Lises vægge i hendes seniorbolig, og Anne Lise har også mødt Anettes familie.

På den måde er der også noget socialt i det for Anne Lise, selv om hun ikke valgte at få en besøgsven, fordi hun var ensom. For det er hun ikke. Slet ikke.

- Nej, Anne Lise er ikke den, der sidder stille. Hun har altid så travlt. Det kan være svært at finde en ledig plet i hendes kalender, driller Anette.

Anne Lises familie er gode til at besøge hende, og hun er også en flittig bruger af FlexTrafik, og derfor ruller hun også ud af Langeskov for at tage på visit hos dem.

Anne Lise Andersen synes, at hun får den hjælp fra kommunen, som hun gerne vil have, men lige på det punkt med at få handlet, kunne hun ikke få hjælp.

Derfor er en besøgsven god for hende, mener hun.

Anette Hansen forklarer, at der også er hårfine grænser for, hvad hun må hjælpe med. Ifølge retningslinjer fra Ældre Sagen må hun for eksempel ikke gøre rent eller hjælpe med personlig pleje, fordi det er de kommunalt ansattes område.

Både Anne Lise Andersen og Anette Hansen håber, at flere melder sig på banen med et ønske om at være eller få en besøgsven.

Fænomenet besøgsven har til tider fået et strejf af, at det kun er for ensomme ældre mennesker, der skal have et ugentlig besøg. Det er synd, synes de begge. For det er så meget andet end det, og faktisk kan det også være hjælp til selvhjælp - for begge parter.

Besøgsvenner i Langeskov: - Vi har glæde af hinandens selskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce