Beboerne skal få en sundere hverdag: Louisenlund er Fyns første idræts-bosted

Teamleder på Louisenlund Bosted, Johnny Larsen, er her i fuld gang med en bordtenniskamp med en beboer, som ikke ønskede at blive fotografet. Foto: Mette Louise Fasdal

Beboerne skal få en sundere hverdag: Louisenlund er Fyns første idræts-bosted

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange psykisk sårbare slås med livsstilsygdomme og ensomhed. Det skal et nyt fokus på idræt være med til at lave om på hos Louisenlund Bosted i Kerteminde, der som det første bosted på Fyn bliver idrætscertificeret.

Kerteminde: En times daglig motion året rundt, et motionsrum med forskelligt udstyr og kvalificerede og uddannede medarbejdere.

Det er nogle af de krav, der stilles til Louisenlund Bosted i Kerteminde, som onsdag officielt bliver udnævnt til Fyns første idrætscertificerede bosted i psykiatrien.

Idræt og bevægelse er allerede en fast del af hverdagen på Louisenlund, hvor beboerne, der blandt andet kæmper med psykiske vanskeligheder som eksempelvis depression, angst og skizofreni, kan have store udfordringer med deres sundhed.

- Beboerne bliver ofte sløve af medicinen, de får, og det får dem til at være inaktive, men med idrætten kommer de ud og tænker på noget andet, fordi hjernen ligesom får et andet fokus, forklarer forstander på Louisenlund, Tina Møller Kroun.

- Vi får dem også ud af deres lejligheder, og de er sammen med de andre beboere og kan grine sammen med dem og personalet, der er her, tilføjer hun og understreger, at det også er gavnligt, at personalet får bevæget sig.

- Ja. Det er skam til gavn for os alle, smiler Jessie Hald, der er souschef på bostedet.

Psykisk sårbare og sundhed
Mennesker med psykiske vanskeligheder, som eksempelvis depression, angst eller skizofreni kan ofte have store udfordringer med deres sundhed i form af for eksempel inaktivitet og usund levevis.Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at målgruppen dør 15-20 år tidligere end gennemsnitsbefolkningen, og at målgruppen rammes hyppere af diabetes 2 og hjerte-karsygdomme.

Derfor er det helt oplagt, at regelmæssig idræt på landets mange bosteder kan gøre en forskel.

Forskellige krav til beboerne

Det benhårde fokus på, at idræt skal implementeres mere i beboernes hverdag på bostedet, betyder blandt andet også, at det store fjernsyn og de bløde sofaer i fællesrummet på Louisenlund er blevet skiftet ud et bordtennisbord, og der er blevet plads til at spille floorball.

Det er forstanderen, Tina Møller Kroun, der oprindeligt fik ideen til, at bostedet skulle forsøge at blive idrætscertificeret. Den idé fødtes i hende, da hun i sin netværksgruppe hørte forstanderen for et bosted på Frederiksberg fortælle om deres idrætscertificering.

- Det kunne jeg godt tænke mig, at vi blev, og så gik jeg i gang med at undersøge, hvordan det kunne lade sig gøre, forklarer hun.

Det er Dansk Arbejder Idrætsforbund (DAI) og Danmarks Idrætsforbund, som står bag idrætscertificerings-ordningen, og derfor tog forstanderen kontakt til DAI for at høre, hvordan bostedet blev certificeret.

Det betød blandt andet, at personalet skulle gennem fire kursusdage.

Louisenlund Bosteds bestyrelse bakkede op om ideen, og dermed kunne den føres ud i livet.

- Det har været supergodt, og vi har også lært meget om os selv, forklarer souschef, Jessie Hald.

Beboerne på bostedet har også taget godt imod, at det nu forventes, at de er mere aktive.

Da beboerne er forskellige, er der også forskel på, hvad de kan, og derfor er der ikke ens krav til alle.

- Vi har eksempelvis ældre beboere, hvor det er et succeskriterium, hvis de kan nå en ekstra runde med rollatoreren rundt om huset, mens der er andre, der løber sig en tur med én fra personalet, svømmer i havvand eller kommer op og spiller tennis, forklarer Jessie Hald.

Med idrætscertificeringen er det også håbet, at Louisenlunds beboere vil blive en del af det omkringliggende samfund, fordi de kommer ud, og de møder andre mennesker i de foreninger, som de bliver en del af.

- Med idrætscertificeringen håber vi også, at vi sender et signal til andre bosteder på Fyn om at komme i gang med idræt. Det vil være godt, understreger Tina Møller Kroun og tilføjer, at andre bosteder er velkommen til at rette henvendelse, hvis de har spørgsmål, der skal opklares.

To andre bosteder i Danmark er idrætscertificerede. Der er udover bostedet på Frederiksberg også et bosted i Frederikssund.

Beboerne skal få en sundere hverdag: Louisenlund er Fyns første idræts-bosted

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce