For femte år i træk sælger Kent Valsøe og Flemming Preut fyrværkeri på Vejlevangen
Kerteminde: De har kendt hinanden siden børnehaveklassen. Men selv om de oprindeligt var barndomsvenner - så er de stadig legekammerater. For det er mest for sjov, når Flemming Preut og Kent Valsøe i dag åbner dørene til deres fyrværkerisalg på Vejlevangen.

For femte år i træk bruger de juleferien på at pakke bordbomber, raketter og batterier fra Kerteminde Skytteforenings klubhus. I behørig afstand fra både bygninger og beboelse ligger lokalerne ude på landet - og alligevel tæt på byen.

Perfekte rammer

- Rammerne er helt perfekte, og her generer vi ikke nogen, siger Kent Valsøe.

Selv om de betragter forretningen som en hyggelig bibeskæftigelse, så er det også alvor. For sikkerheden skal være i orden, og regler er strammet meget op, siden den voldsomme ulykke i Seest udløste en storalarm i hele området omkring Kolding tilbage i efteråret 2003.

Allerede dengang havde de to barndomsvenner talt om at åbne et fyrværkerisalg.

- Beredskabsstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen var i vildrede, og i løbet af ganske kort tid kom der mere end 100 nye regulativer på området, siger Kent Valsøe.

Mange regler

Året efter var de to dog klar - og derfor havde de haft god tid til at sætte sig ind i de mange regler og regulativer, som stillede skarpt på sikkerheden. Og dem er der nok af. Der må maksimalt være 250 kilo fyrværkeri i containeren, der skal stå mindst 25 meter fra andre bygninger. Hegnet omkring skal være to meter og tyve centimer højt, og det skal stå 2,5 meter fra containeren, der er forsynet med en 15 meter lang brandslange.

Pc styrer forbruget

Et sindrigt computerprogram holder styr på, hvad der bliver solgt, og hvor meget fyrværkeri, der er i selve bygningen.

- Til gengæld får vi slæbt nogle kasser i de fem dage, hvor det her står på , siger Flemming Preut.

Der er åbent hver dag fra kl. 10 til 18. Den 31. december lukker de ned kl. 14, så lageret kan blive tømt, inden de selv skal fejre nytåret.

- Så der er ikke noget at komme efter, når vi går hjem, siger Kent Valsøe.
  • Fyens Stiftstidende