Banjospillende Munkeboer om at bo i en varevogn og kærligheden til musikken

Sine Bach Rüttel har skrevet et debatindlæg til Fyens Stiftstidende om Metoo-bvægelsen. Til daglig er hun en del af en musikduo, der turnerer rundt i landet. Foto: Birgitte Søe

Banjospillende Munkeboer om at bo i en varevogn og kærligheden til musikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sine Bach Rüttel turnerer rundt i landet i følgeskab af sin femstregede banjo, som hun lærte at spille på af sin far. Her fortæller hun om livet bag i en varevogn og kærligheden til musikken.

Sine Bach Rüttel gjorde sig bemærket, da hun i en kronik i Fyens Stiftstidende satte spørgsmålstegn ved #metoo-bevægelsen.

Hun er aktuel i radioen med sangen 'Mærker Ingenting', som hun spiller med sin ven Walther i duoen Walther & Sine. Hun turnerer rundt i landet med gruppen Neighbors &Friends. Og for et år siden slog hun sig ned i Munkebo sammen med sin 5-årige datter, Sne.

- Vi flytter ikke foreløbig, fortæller Sine Rüttel med et smil og uddyber, at datteren snart starter i skole, de er tæt på faderen, og hun kan komme hurtigt rundt i landet fra adressen i Munkebo.

Men selvom Sine Rüttel nu har fundet ro i det nordøstfynske landskab, har vejen dertil ikke været ligetil. For bag Sine Rüttels milde smil og smittende latter gemmer der sig en lang historie af eventyr - og typisk i selskab af hendes banjo.

Banjoen er Sine Rüttels faste instrument på trods af, at hun også evner både guitar, klokkespil og keyboard. I Sine Rüttels barndomshjem blev der både spillet violin af moren og klaver af søsteren. Men det var Sine Rüttels far, der døde for 4 år siden, der lærte hende at mestre sin femstrengede følgesvend, banjoen.

- Det er lidt som at have ham med, når jeg spiller, fortæller Sine Rüttel og peger over på den del af stuen, der er inspireret af hendes far. En elektrisk banjo på gulvet og en kopi af det kendte maleri 'Skriget', som hendes far har malet.

Kort og godt om Sine Bach Rüttel
Sine Bach Rüttel er 39 år og bor til dagligt i Munkebo med datteren Sne.Hun har både boet på Møn, i Århus, i Nordnorge, i kolonihave i Skovlunde og bag i en varevogn.

Hun har af flere omgange levet af at spille musik, og så har hun tilbage i 1996 vundet Østjyllands Gademusikant Grand Prix, hvor lyttere kunne stemme over radioen.

Hun synger sange som 'Mellem linjerne', 'Little Maggie' og 'Sorte Siluetter'.

Hvis hun ikke var blevet musiker, ville hun havde studeret kvantefysik eller cellebiologi, fordi hun finder placeboeffekten spændende.
Sine Bach Rüttel spiller her på en femstrenget, elektrisk banjo. Foto: Birgitte Søe
Sine Bach Rüttel spiller her på en femstrenget, elektrisk banjo. Foto: Birgitte Søe

Eventyret for Sine Rüttel startede, da hun som 16-årig flyttede hjemmefra Møn og ind hos sin daværende kæreste i Århus. På grund af for højt fravær i gymnasiet var hun nødt til at droppe ud.

- Det var nok min mors tanke, jeg så skulle starte på et nyt gymnasium i Århus, men det skete aldrig, fortæller Sine Rüttel, der i dag har studeret enkeltfag på HF.

Da hun som ung var færdig med at være på højskole, købte hun en gammel, gul varevogn, som hun boede i, mens hun spillede på gaderne rundt omkring i Danmark i fire måneder. Overnatningen foregik gerne parkeret på en mark med bagsmækken åben.

- Jeg har nok altid været meget naiv eller godtroende, forklarer Sine Rüttel til spørgsmålet om, hvorvidt hun aldrig tænkte over faren ved at sove alene i en åben varevogn.

Det er det musikalske, der præger hjemmet i Munkebo. Både banjoer, guitar, keyboard, klokkespil og forstærkere har fundet plads inde i stuen. Sine Rüttels kærlighed til musik og spil må ifølge den eventyrlystne sangerinde gerne finde vej ind til hendes 5-årige datter.

- Min datter må gerne spille instrumenter i fremtiden, men hun skal ikke lære det af mig, fortæller Sine Rüttel, som har fået mange spørgsmål til pasning af sin datter, mens hun selv er ude og spille om aftenen.

- Der er mange, der synes, det er mærkeligt, jeg sådan får min datter passet for at tage ud og spille, starter Sine Rüttel.

- Men jeg er jo så hjemme om morgenen, og vi har rolige eftermiddage, fordi der arbejder jeg så ikke, forklarer hun.

Og netop de rolige stunder med datteren giver Sine Rüttel ekstra energi til at tage ud og spille, ligesom spilleaftenerne giver hende glæde, som hun kan give videre til datteren.

- Hvis jeg er en glad mor, er jeg en god mor. Det er sådan, jeg ser på det, afslutter Sine Rüttel.

Banjospillende Munkeboer om at bo i en varevogn og kærligheden til musikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce