Arbejdet med Sybergland foregår nu helt uden naturfolk. De er gået og har smækket med døren.

Kerteminde: Naturfolk og golfbane er nu kommet så meget på kant med hinanden, at naturfolkene har opgivet at deltage i etableringen af Sybergland som et naturskønt område.

Først gik ornitolog Mogens Ribo Petersen og smækkede med døren. Efterfølgende har også Tonny Jack Nielsen, Dansk Naturfredningsforening valgt at forlade samarbejdet,

- Det er næsten ligegyldigt, hvad vi gør, så kommer golfbanen og stiller sig på tværs. Golfbanen sætter dagsordnen - også uden for deres eget domæne, mener han.

- Vi har hele tiden arbejdet på at få skabt de flade, våde enge, som Syberg og Larsen malede, men det, vi har fået, er dybe søer, der tiltrækker et par svaner og en lappedykker.

Dråben, der fik bægeret til at flyde over, var som tidligere omtalt en fugleø i en sø i Sybergland.

Øens først planlagte placering viste sig ikke at være rævesikker. Øen blev derfor rykket, så den kun lå 600 meter fra golfbanen mod planlagt 720 meter.

Da direktør i Great Northern Golf, Jesper Schmitz, så øens nye placering, gjorde han kommunen opmærksom på, at det ikke var efter aftale, og så besluttede kommunen at flytte den tilbage, dog således, at den blive rævesikker, lover kommunaldirektør Tim Jeppesen.

Generer udsigten

- Fra golfbanen kunne man henvise til, at de har en aftale om, hvordan området skal anlægges, forklarer kommunaldirektøren.

- I aftalen indgår bl.a. at der fra golfbanens klubhus skal være udsigt ud over åbent vand, og det var der ikke med den placering af øen, vi havde valgt. Vi må indrømme, at vi skulle have taget dem i ed, inden vi flyttede øen, så nu flytter vi den tilbage igen.

Respekt for aftalen

Direktør Jesper Schmitz bekræfter, at fra golfbanens side kræver man aftalerne overholdt.

- For en del år siden, da vi gik i gang med planlægningen, sad vi mange parter samlet - DN, Friluftsrådet m. fl. og fik lavet en aftale om Sybergland, hvor alle de modsatrettede interesser var balanceret. Det tog mange timer at nå frem til den aftale, så er det også vigtigt, at alle overholder den, påpeger han.

- Hvis man vil have ændret noget i forhold til aftalen, så må man i respekt for de parter, der var med i forhandlingerne, indkalde gruppen for at høre, om der kan indgås en ny aftale. Jeg siger ikke, at det havde ændret på resultatet, men det havde været den rigtige måde, at gribe tingene an.

Det kommer til at koste kommunen cirka 20.000 kroner at flytte den omstridte fugleø frem og tilbage og denne gang garanterer Tim Jeppesen, at øen kommer til at ligge både rævesikkert og uden for synsfeltet fra golfbanens klubhus.

  • Nordström_Helle

    Af:

    Jeg har arbejdet som journalist i Kerteminde i rundt regnet 30 år, først på Kjerteminde Avis og siden 2010 på Fyens Stiftstidende.

Mere om emnet

Se alle

Underjordisk dige faldet i pris

Naturteamet løb med prisen

Naturteamet løb med prisen

Tudse-kvæk i Sybergland

Tudse-kvæk i Sybergland