Astas honning er den bedste

Asta Petersen sælger sin honning samt de lys, hun støber af bivoksen, i sin gårdbutik på Hundslevvej. Butikken går så godt, at hun flere år har måttet melde udsolgt, indtil det var tid til en ny honninghøst. Her ses hun med en af de honningtavler, bierne producerer honning i. Foto: Helle Nordström

Astas honning er den bedste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Østfyns Biavlerforening har kåret Asta Petersens honning til at være årets bedste

Hundslev: Det hele begyndte med, at Asta Petersen ikke syntes, hun fik frugt nok på sine frugttræer i haven ved det idylliske bindingsværkshus i Hundslev.

- Blomsterne blev ikke bestøvet, fordi der ikke var biavlere på de her kanter. Så var der jo kun en ting at gøre: Starte sin egen biavl, fortæller den energiske 78-årige kvinde.

Som sagt så gjort, og i dag har hun 28 bistader, og hendes forårshonning hjemme fra haven med frugttræerne og forårsblomsterne er netop af Østfyns Biavlerforening blevet kåret som årets bedste honning.

- Jeg blev helt overrumplet, fortæller hun.

- Jeg har deltaget i 14 år med min sommerhonning, som jeg bedst kan lide - uden at vinde noget. Så i år prøvede jeg at tage en forårshonning med, men jeg havde da ikke regnet med, at det skulle gå så godt.

Sundt og godt
Honning har været kendt og elsket af mennesket i tusinder af år - helt tilbage til oldtidens ægypterne, der brugte det til sårbehandling, fordi det har en bakteriedræbende effekt.Samme bakteriedræbende effekt er gavnlig ved forkølelse. Og som egypterne opdagede det, så heler sår hurtigere med et lag honning på.

Desuden er honning ikke blot et velsmagende sødemiddel. Det er også et sundere sødemiddel end sukker, og amerikanske undersøgelser tyder på, at honning kan modvirke hjerte-/karsygdomme.

Og ikke mindst så er det mindre fedende at bruge sukker end almindeligt sukker, fordi det søder mere.

Dårlig start

Asta Petersen tog i 1992 et begynderkursus hos Østfyns Biavlerforening, og så anskaffede hun sig to gamle bistader og fik et par bisværme foræret.

Men det blev ikke nogen god start. De gamle bistader duede ikke rigtigt, og alle hendes bier døde den første vinter.

- Året efter købte jeg et nyt bistade og en bifamilie, og siden da er det bare vokset og vokset. Man bliver bidt af det.

En bifamilie er ikke det rene pjat - den består af en dronning og 40-50.000 bier.

- Når bierne i stadet syntes, de er ved at være for mange, så bygger de en dronningecelle, og når man tager den og et par tavler med bier fra, så kan man starte en ny familie.

En krævende hobby

I dag har Asta Petersen sine 28 bistader fordelt lidt rundt omkring på egnen - og hvert sted giver sin særlige honning med smag efter de planter, bierne henter nektar i.

- Biavl er en krævende hobby, der giver nok at se til. Hver eneste stade skal tilses en gang om ugen. Hun skal se efter, om bierne er begyndt at lave dronningeceller, og om de er raske og friske, eller om de har fået sygdom eller er sultne.

- Der er da også nogle, der spørger, om jeg ikke snart er så gammel, at jeg skal trappe ned. Men min fysioterapeut siger, at det må jeg endelig ikke, for det holder mig i gang, fortæller hun grinende.

Trofaste kunder

Et bistade giver i gennemsnit 30 kilo honning om året - så i et gennemsnitsår producerer Asta Petersen små 2000 glas honning.

- De bliver afsat hvert og et, forsikrer hun. - Flere år har jeg sågar oplevet at måtte melde udsolgt.

Det meste af honningen bliver solgt i gårdbutikken, hvor hun har trofaste stamkunder så langt væk fra som Randers og Haderslev.

- Der er også en tysker, der kommer igen år efter år og skal have et par glas af min honning med hjem, fortæller hun med stolthed.

Selvom Asta Nielsen er en erfaren biavler, så arbejder hun aldrig med sine bier uden at være iført fuld bidragt.

- Jeg er ikke allergisk, og jeg er blevet stukket masser af gange, men man ved aldrig, hvornår man får det stik, der er et for meget, forklarer hun.

- Og bier, de stikker, også dem, der sværmer. Det hedder sig ganske vist, at bier, der sværmer, ikke stikker. Det er ikke rigtigt - det ved jeg af erfaring.

Astas honning er den bedste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce