I weekenden den 25. og 26. marts opfører Birkende Amatørteater fortællingen om Robin Hood og hans muntre svende. For instruktør Julie Rabølle Nyrnberg var det en drøm at få sit eget teater.

Birkende: Hendes fætter Mathias var med i H. C. Andersen Festspillene i Den Fynske Landsby, og ham så Julie Rabølle Nyrnberg op til. Det var en verden, hun gerne selv ville ind i, men i hendes familie var de mere til sport. Alligevel skete det en dag. Hun var otte år, da hun fik chancen for at komme med i festspillene i Odense, og hun oplevede, at hun, der normalt var genert og ikke specielt udadvendt, pludselig følte noget spire og gro i sig. Teatret gik i blodet på hende. Hun var med i festspillene til, hun blev 13 år. Herefter blev hun en del af Frøbjerg Festspil Børneteater og senere Nordfyns Friluftsspil.

Jeg gad virkelig godt at have teatret som arbejde hver dag, for det giver virkelig mig en stor glæde. Jeg glæder mig altid til prøverne, og jeg kommer glad hjem igen.

Julie Rabølle Nyrnberg, instruktør i Birkende Amatørteater.

- Det blev en drøm for mig at kunne starte mit eget teater, fortæller nu 27-årige Julie Rabølle Nyrnberg med et smil.

Og drømmen gik i opfyldelse, for i 2013 sagde Birkende Borgerforening, at de godt kunne tænke sig, at hun startede et ungdomsteater i Birkende. Teater for børn gik i fint tråd med borgerforeningens strategi om gerne at ville tilbyde flere aktiviteter til børn i området, og således blev Birkende Amatørteater (BAT) født.

Robin Hood klar til teater

Det første år satte Julie Rabølle Nyrnberg det kendte ungdomsstykke, "Bølle Bob" op. Hun fik hjælp af instruktør og scenograf, Pernelle Østerhaab, som har instrueret flere steder som Nordfyns Friluftsspil og det fri ungdomsteater i Otterup, men herefter fløj hun solo som instruktør, og det gør hun nu igen.

I weekenden den 25. og 26. marts - begge dage klokken 14 - sætter BAT fortællingen om Robin Hood op. 12 børn - den yngste er ni, og den ældste er 18 år - har siden november mødtes i den gamle børnehave, Flagermusen, i Birkende for at øve og være klar til at optræde de to gange på Langeskov Skole, afd. Bakken.

- Jeg gad virkelig godt at have teatret som arbejde hver dag, for det giver virkelig mig en stor glæde. Jeg glæder mig altid til prøverne, og jeg kommer glad hjem igen, smiler Julie Rabølle Nyrnberg, der når hun ikke instruerer teater, arbejder som jurist.

Til april begynder hun ved SKAT i København.

Grænser flyttes

For den unge instruktør er der også en glæde ved at opleve, at børnene, der optræder i teatret, selv flytter grænser. Nøjagtigt, som hun selv oplevede det i sin tid.

- De stråler mere og mere, som tiden går. Det er også de tilbagemeldinger, jeg får fra forældrene, fortæller hun og tilføjer, at børnene har optrådt med sang ved en af Birkende Forsamlingshus' fællesspisninger. Hun ville gerne lade dem afprøve at stå på en scene og skulle optræde for et publikum.

Julie Rabølle Nyrnberg kommer tæt på børnene, mens hun har dem til teater. Hun føler, at der bliver opbygget et venskab, og derfor bliver det også ekstra hårdt, når teatersæsonen kulminerer med de to forestillinger i den kommende weekend.

- Jeg vil helt sikkert være træt, når den sidste forestilling er færdig, men så tror jeg også, at jeg vil komme til at lade nogle tårer trille i kulissen, ler hun og erkender, at det plejer at ske.

- Det er nok bare, fordi det er sådan en intens proces, når vi laver teater.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes Kerteminde-redaktion og tovholder på Kerteminde Ugeavis - det sidste er min primære opgave, og her forsøger jeg at komme rundt i alle kroge af ugeavisens dækningsområde og møde folk for at skrive om deres historie - store som små. Jeg er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2003. Jeg har arbejdet som freelancer i nogle år og har også været rundt på flere af Fyens Stiftstidendes redaktioner rundt om på øen. Jeg bor i Dalby på Hindsholm med min mand, der er folkeskolelærer på en folkeskole i Odense og med mine to børn på seks og ni år.