I sidste øjeblik trådte den lokale cellist, Michaela Fukacová fra Kølstrup, til for at redde Kammermusikfestivalen på Anexet. Hun skulle dog lige tygge på sit ja og den opgave, der ventede hende.

Kerteminde: Afgørelsen var nødt til at falde på et familieråd, da cellisten Michaela Fukacová fra Kølstrup i begyndelsen af august blev spurgt, om hun kunne springe til, da et sidste øjebliks sydom truede kammermusikfestivalen, som i denne weekend - for andet år i træk - finder sted på Anexet.

Det er altid noget helt specielt af at spille hjemme - om det så er i min fødeby, eller der hvor jeg bor.

Michaela Fukacová, cellist - bosiddende i Kølstrup, men oprindeligt fra Tjekkiet.

Hun vidste, at det på Anexet ville blive tre intense dage med vellyd og musikalske legekammerater, men hun vidste også, at det ville blive et afbræk i de planer, som hun egentlig havde med sin mand, Philippe og sine tvillingedrenge på 19 år, for hun var nødt til at skulle forberede sig på de stykker, som skulle spilles på festivalen. Samtidigt venter der hende her i efteråret også en travl periode med Odense Symfoniorkester samtidigt med, at hun har nogle soloopgaver - blandt andet en koncert i Prag til september.

- Da jeg sammen med familien havde tygget på det, besluttede jeg mig alligevel for at sige ja, smiler hun.

- Det kan være en krævende opgave at hoppe til i sidste øjeblik, når jeg nu ikke lige kendte alle værker, forklarer hun og fortæller, at hun også havde tilladt sig selv at holde to uger helt fri fra celloen her i sommer, hvor hun og hendes familie i deres båd, som til dagligt ligger i Nyborg, sejlede til blandt andet Ærø og Omø.

- Jeg elsker, når vi sejler ud på de ture til de danske øer. Der er sådan en ro, og det er simpelthen balsam for sjælen.

Orloven fra celloen betød derfor også, at hun lige skulle i musikalsk form igen og have vækket fingrene til live på celloen.

Første gang i Anexet

Michaela Fukacová, der har trodset sin flyskræk adskillige gange for at flyve ud i den store verden for at give koncerter og deltage i konkurrencer, fik fat i partituerne til værkerne, der skulle spilles på Kammermusikfestivalen og fandt stykkerne på youtube, hvor hun kunne høre musikken, mens hun fulgte med i noderne.

- Det er altid godt at høre nogle andre spille værkerne, fortæller hun.

Cellisten, der oprindeligt er fra Tjekkiet, men efter endte studier ved konservatoriet i Prag flyttede til Danmark i 1985, hvor hun fortsatte sine studier på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, har tidligere spillet på Johannes Larsen Museet, da Birgit Tengberg, der står bag Kammermusikfestivalen, arrangerede sensommerkoncerter der.

- Det er altid noget helt specielt af at spille hjemme - om det så er i min fødeby, eller der hvor jeg bor, fastslår Michaela Fukacová.

- Jeg kan også spare på rejseudgifterne her. Jeg kan jo bare hoppe på min cykel herud, ler hun og fortæller, at hun ikke tidligere har spillet i Anexet.

- Her er en dejlig akustik. Lige nu hvor der ikke er noget publikum her, er der nok en del overakustik, fortæller cellisten, der lige er kommet ud fra en prøve.

Det er ikke alle musikerne, hun spiller sammen med på Kammermusikfestivalen, som hun kender på forhånd.

- Men vi har jo det fælles sprog: Musikken, smiler hun.

En smule udlængsel igen

Michaele Fukacová er over hele verden blevet mødt med begejstring af publikum og anmeldere. Engang var koncertsale rundt i verden hendes legeplads, men så kom der to små drenge, og prioriteterne blev anderledes.

- Jeg skulle vælge, om jeg ville bo på hoteller rundt i verden, eller om jeg ville være hjemme ved min familie i Kølstrup. Det valg var ikke svært, for det er jo en gave at få børn, fastslår hun.

Hun var derfor også lykkelig, da hun blev ansat i Odense Symfoniorkester som solocellist i 2001.

-Jeg fik en arbejdsplads, og jeg fik en nøgle til mit eget skab. Den blev ligesom et anker i mit liv, forklarer hun med et stort smil.

Nu er hendes sønner flyveklar. Den ene tager på højskole, mens den anden begynder på universitetet. De har ikke i samme grad brug for hende, så hun begynder langsomt at mærke, at hun måske skulle trodse den flyskræk og rejse ud og spille på sin cello for et publikum i den store verden.

Søndag kan du flere gange på Kammermusikfestivalen på Anexet opleve Michaela Fukacová spille. Hvis du skulle misse af høre hende, fortæller cellisten, at hun også spiller sammen med Carl Nielsen Kvartetten til Nyborg Slotskoncerter søndag den 20. august.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes Kerteminde-redaktion og tovholder på Kerteminde Ugeavis - det sidste er min primære opgave, og her forsøger jeg at komme rundt i alle kroge af ugeavisens dækningsområde og møde folk for at skrive om deres historie - store som små. Jeg er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2003. Jeg har arbejdet som freelancer i nogle år og har også været rundt på flere af Fyens Stiftstidendes redaktioner rundt om på øen. Jeg bor i Dalby på Hindsholm med min mand, der er folkeskolelærer på en folkeskole i Odense og med mine to børn på seks og ni år.

Mere om emnet

Se alle
Billetsalget på Kammermusikfestivalen: Folk kommer langsvejs fra

Billetsalget på Kammermusikfestivalen: Folk kommer langsvejs fra