80-årig boghandler: Fru P træder til i juleræset

Lillian Pedersen kender stort set alle kunder i boghandlen. Hun har fulgt flere børn og voksnes vej gennem livet. Foto: Peter Leth-Larsen

80-årig boghandler: Fru P træder til i juleræset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En arbejdsdag på ni timer slår ikke Lillian Pedersen ud, selvom hun er fyldt 80. Hun åbnede boghandel i Langeskov i 1960 og hjælper stadig til i butikken, som datter og svigersøn nu har overtaget.

Langeskov: - Fru P, kommer du lige herhen et øjeblik?

Dørklokken bimler konstant denne tirsdag formiddag, og der er travlt hos boghandleren her op til jul. Rikke Pedersen kalder på sin mor, som netop har ekspederet endnu en kunde. Lige siden hun som helt ung blev ansat i forældrenes boghandel i Langeskov Centret, har hun brugt det særlige kaldenavn:

- Det aftalte vi ret hurtigt. Det går jo ikke at kalde moooaar, hver gang jeg vil hende noget, og hun lystrer på Fru P. Når hun altså kan høre mig, fortæller Rikke Pedersen med et smil på læben.

Fru P - eller Lillian Pedersen - er nemlig fyldt 80, og hørelsen er ikke, hvad den har været. Energien derimod fejler ikke noget. Derfor hjælper hun stadig til, når der som nu er særligt travlt bag disken:

- Jeg holder jo meget af at komme her. Jeg kender stort set alle kunderne, og jeg holder mig opdateret, så godt jeg kan. Jeg går på internettet hver dag og følger med i alle de nyeste bøger, fortæller Lillian Pedersen.

- Jeg holder jo meget af at komme her. Jeg kender stort set alle kunderne, og jeg holder mig opdateret, så godt jeg kan. Jeg går på internettet hver dag og følger med i alle de nyeste bøger.
Lillian Pedersen, Bog og Idé, Langeskov
i 1960 åbnede Lillian Pedersen (bag disken til venstre) en boghandel i Langeskov. I dag, 57 år senere, er hun stadig aktiv i butikken, som nu drives af hendes datter, Rikke Pedersen (til højre bag disken). Foto: Peter Leth-Larsen
i 1960 åbnede Lillian Pedersen (bag disken til venstre) en boghandel i Langeskov. I dag, 57 år senere, er hun stadig aktiv i butikken, som nu drives af hendes datter, Rikke Pedersen (til højre bag disken). Foto: Peter Leth-Larsen

Arbejdsdag på ni timer

I 1960 åbnede hun den første og hidtil eneste boghandel i Langeskov sammen med sin mand. Det var i Jernbanegade, hvor der i dag er parkeringspladser til centret. Siden da er det kun gået fremad med forretningen:

- Da centret skulle bygges, var butikken blevet for lille i Jernbanegade, og det var meningen, vi skulle bygge til. Så kunne vi lige så godt flytte ind i centret. Vi var de første udover Brugsen, der flyttede ind. Ni år efter byggede vi til igen, fortæller Lillian Pedersen.

I 1995 overtog datteren og svigersønnen forretningen, og i 2014 udvidede de - igen - ved at købe Nyborg Boghandel. Fru P er aldrig helt holdt op med at arbejde. Hver torsdag står hun bag disken i Langeskov, og efter behov er hun til tjeneste, når julemåneden oprinder.

Mandag blev det til en arbejdsdag på ni timer:

- I går havde vi virkelig travlt. Der var vi kun to på arbejde, fortæller hun.

Kender de lokale familier

Kunderne nyder ofte godt af, at der er flere generationer under samme tag, fortæller Rikke Pedersen.

- Vi kender simpelthen folk så godt, at vi har nemt ved at vejlede dem. Det kan være én, der skal have en bog til sin svigermor i julegave, hvor vi kan fortælle hende, at den har søsteren altså lige købt hos os. Der kan vi vise hende, hvilken bog hun skal købe i stedet for. Det er da bare sjovere, end at der ligger to ens gaver under juletræet, fortæller Rikke Pedersen.

Der er dog ikke udsigt til, at butikken skal gå i arv endnu en gang. Rikke Pedersens søn har ingen boghandler-ambitioner. Han er ved at uddanne sig til ingeniør.

Dørklokken bimler igen. Vi har fået lov at låne en lille time af den travle boghandlerfamilies sparsomme tid. Mor og datter må tilbage til pligterne.

Udover kunderne, der skal ekspederes, er der nye varer, der skal pakkes ud og sættes på plads, og konstant ankommer der også pakkepost i baglokalet. Bog og Idé, Langeskov er nemlig også nærmest et pakkeshop.

80-årig boghandler: Fru P træder til i juleræset

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce