25 år med varer fra gulv til loft

I centrum af fotograf Jørgen Hansens billedkomposition står Høkerens faste ekspedient Merete Madsen bag disken med det gamle kasseapparat og glas på rad og række med gammeldags bolsjer og slik som f.eks. lakridsrod.

25 år med varer fra gulv til loft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museumsbutikken Høkeren sælger alt lige fra saltsild til miniaturekopier af støbejernskomfurer

KERTEMINDE: En butik spækket med varer fra gulv til loft. Det er målsætningen for Høkeren i Kertemindes Trollegade.

- Og det har den lille butik nu formået at leve op til i 25 år, konstaterer en tilfreds museumsinspektør Kurt Risskov Sørensen.

Butikken tilhører Kertemindeegnens Museer og ligger i et kommunalt ejet hus fra 1700-tallet.

Kunderne står ofte som sild i en tønde i de lavloftede lokaler, hvor et af slagnumrene i øvrigt er gammeldags saltsild.

- Vi får silden fra byens fiskere, og der kommer masser af lokale stamkunder, som skal have deres saltede sild. Den koster 15 kroner pr. styk og leveres direkte fra tønden pakket ind i aviser. Og her bruger vi helst Stiftstidende, som suger bedre end Kjerteminde Avis.

Det fortæller museumsvært Merete Madsen, der er Høkerens faste ekspedient:

- Vi holder åbent i den almindelige butikstid fra 1. juni til 31. august samt i efterårsferien og fra medio november til 23. december. Der er ofte kø, inden vi lukker op, og mange har svært ved at vente, til sæsonen begynder.

Sender varer til Japan

- I maj gjorde jeg en undtagelse og åbnede for en ung japansk dame, der på forhånd havde sendt en mail og bedt om at måtte købe et parti varer til sit galleri. Hun huskede Høkeren fra et ophold på husflidshøjskolen i Kerteminde for tre-fire år siden og købte primært kurvevarer, glas- og træting. Den slags har de ikke i Japan, fortalte hun.

- Det har man heller ikke i Tyskland, siger Petra og Klaus Ehr fra Stuttgart.

De besøgte butikken samtidig med Stiftstidende og var vildt begejstrede, men nøjedes dog med at købe en pyntesommerfugl af glas til 19 kroner.

- Vi har priser, så alle kan være med, siger Merete Madsen.

Som man for år tilbage kunne man købe en pinocchio-kugle for en øre, er det muligt at få en ting for nutidens mindste danske møntenhed - 25-øren. Det koster en fin kopi af et hesteskosøm. Jeg har lige solgt seks, fortæller Merete.

Piv-i-røv til en tier

Høkerens dyreste stykke er en tro minikopi af et støbejernskomfur fra Morsø. Pris: 1599 kr., og så virker det. Derefter følger en petroleumslampe til 900 og et gadespejl til 799 kr. Men mange ting kan fås for en tier eller en tyver. F.eks. en piv-i-røv-lerfløjte til 10 kr. og en miniboks med en slange, der pludselig springer frem til manges hvin og skrig, koster 19 kr. Gammelt legetøj, der kan larme er uhyre populært, fortæller Merete.

Men bortset fra inventaret er tingene i butikken ikke gamle. Det er kopivarer fremstillet i ind- og udland, som Merete og museets bogholder, Gitte Andersen, indkøber på messer et par gange om året.

- Jeg ved ikke, hvor mange varer vi har. Kun, at der altid er fyldt helt op. En optælling ville tage mindst 14 dage, anslår Merete.

Telefonen og kasseapparatet hører til blandt det autentiske inventar. Telefonen er væghængt og med særskilt tragt og hørerør. Kasseapparatet af fabrikatet Norton har stået i Revninge Brugs og tæller beløb op til 399,99 kr. Så sælges der noget dyrere, må der slås ind ad flere gange.

- Men selv om apparatet klinger lystigt, udgør Høkeren ikke en guldgrube for museet, siger Knud Risskov Sørensen.

- Vi er glade, når den hviler i sig selv. Men det er et af vores bidrag til formidling af det gamle butiksmiljø og til byens turistmål.

Oprindelig skulle Høkeren kun have eksisteret et år. Den blev åbnet i forbindelse med den lokale handelsstandsforenings 100-års jubilæum i 1983. Foreningen havde inviteret museet til at drive den sammen med en 10.-klasse fra Kerteminde Skole.

- Det blev en kæmpesucces. Handelsstanden opfordrede os til at fortsætte nogle år, hvorefter den trak sig ud, og de seneste 20 år har museet været alene om driften, fortæller Kurt Risskov.

25 år med varer fra gulv til loft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce