25 år med jazz i Dalby: Det hele startede med en julegave fra svoger

Jørgen Lykkegaard (tv) og Poul Larsen fortæller, hvordan det jazzfesten i Dalby blev til. Jørgen Lykkegaard har taget CD'en, der startede det hele, med. Foto: Jeppe Maagaard Holm

25 år med jazz i Dalby: Det hele startede med en julegave fra svoger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Da Jørgen Lykkegaard for 26 år siden foreslog en jazzfest i Dalby, blev han rådet til at lade sig indlægge. Nu er jazzfesten blevet en nagelfast tradition, der har eksisteret i 25 år. Poul Larsen og Jørgen Lykkegård kigger her tilbage på den spæde start.

For 26 år siden fik Jørgen Lykkegård en gave af sin svoger juleaften. Det er der selvsagt ikke noget særpræget ved, men betydningen af den julegave er nu alligevel helt særlig. Det vender vi tilbage til.

Lørdag formiddag gjorde frivillige for 25 år i træk klar til jazzfest i Dalby Forsamlingshus. Og mens de sidste detaljer frem mod aftenens jubilæumsbal blev finpudset, mødtes to af de herrer, der for 26 år siden søsatte den tilbagevende jazzsucces. Sammen kigger Jørgen Lykkegaard og Poul Larsen her tilbage på den spæde start til den store succes, som jazzfesten er blevet.

Jørgen Lykkegaard og Poul Larsen var dengang en del af det, der hed Hindsholm Fritidsring. Ved et bestyrelsesmøde faldt snakken på, at de gerne ville arrangere en fest med god musik i vintermånederne, hvor der ikke rigtigt var så mange aktiviteter i området.

- Jeg foreslog, at vi kunne prøve at lave en jazzfest og få noget musik af en vis kvalitet, tage entre og få det til at løbe rundt, fortæller Jørgen Lykkegaard.

- Der var vidst nok en, der sagde, at nu burde jeg altså indlægges, fortsætter han, så Poul Larsen griner.

Kort forinden havde Jørgen Lykkegaard fået en CD i julegave af sin svoger. CD'en var med jazzgruppen Neanders Jazzband, og Jørgen Lykkegaard besluttede sig for at vise musikken til Poul Larsen, der var formand for Hindsholm Fritidsring.

- Da jeg hørte den dejlige musik, tænkte jeg: Hvorfor skal folk i Dalby køre til Odense for at høre god musik. Man kan jo lige så godt tage den gode musik til Dalby, og så betale pengene her i stedet for at lægge dem i Odense, fortæller Poul Larsen.

De to herrer fik hurtigt lavet en aftale med Neanders Jazzband og allieret sig med andre lokale foreninger. Sammen fik de stablet en fest på benene.

To takter og fyldt dansegulv

Den første fest blev en stor succes, og selv om der ikke var nær så mange gæster, som der er i dag, skulle Neanders Jazzband kun spille to takter, før dansegulvet var fyldt.

- De skabte en stemning, der fik folk til at føle sig på plads og glemme dagligdagens problemer. Dansegulvet var fyldt hele aftenen, og folk morede sig, dansede og hyggede, husker Poul Larsen.

Festen var en succes, og folk gik glade hjem. Men hverken Poul eller Jørgen turde dengang tro på, at arrangementet ville ende med at blive en nagelfast fest hvert eneste år i 25 år i streg.

- Så store visioner havde vi nok ikke rigtigt, siger Poul Larsen og griner.

- Men vi kunne ret hurtigt mærke, at stemningen var fantastisk.

I de efterfølgende år stod Poul Larsen for billetsalget, og det blev hurtigt tydeligt, at interessen var stor.

Et år blev billetterne revet væk på blot otte minutter.

Generationsskift

Selv om det i år er 25 års-jubilæum for jazzfesten, bliver der ikke ændret synderligt på planen.

Festen forløber som den plejer med Neanders, der spiller op til dans for de 149 mennesker, der nåede at få fat i en billet. For det er det, de kommer fra hele Fyn og Jylland for at opleve.

Og så kommer de for at se hinanden.

- Gennem så mange år er der nogen, der er kommet til at kende hinanden her, som ikke kendte hinanden før. Det her sociale samværd er altså guld værd, siger Poul Larsen.

Men desværre betyder det også, at gennemsnitsalderen stiger, uden at der rigtigt kommer så mange unge mennesker til, fortæller Poul Larsen.

Og det kunne være fint, hvis den yngre generation fik øjnene lidt mere op for festen, så den kan køres videre i fremtiden.

- Men altså, så længe folk lever, så kommer de her. Og de lever længe, når de kommer her, slutter Poul Larsen.

I dag står Dalby Lokalråd og Dalby Forsamlingshus for at arrangere jazzfesten. Poul Larsen er ikke længere arrangør, men han kommer fortsat og fester.

25 år med jazz i Dalby: Det hele startede med en julegave fra svoger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce