Irakstyrke Forsvarsminister undersøger torturanklage


irakstyrke Forsvarsminister undersøger torturanklage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En dansk soldat anklages af en anden, tidligere dansk soldat i den danske Irak-styrke for at have mishandlet fanger i forbindelse med afhøringer i Camp Eden-lejren i det sydlige Irak, oplyste forsvarsminister Søren Gade (V) i går efter et møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

Selv om forsvarsministeren ikke vil oplyse de nærmere omstændigheder omkring anklagen, så understregede han, at der ikke har været tale om egentlig tortur. Forsvarets Auditørkorps undersøger nu sagen.

- Der kan for eksempel være tale om, at man ikke får et glas vand, når man beder om det. Det er klart, at konventioner ikke kan gradbøjes, men når man ser ordet tortur brugt, så kører filmen med Abu Ghraib-fængslet. Og jeg har været i Camp Eden, og det er jo ikke noget fængsel, selv om dette ikke er nogen undskyldning, sagde Søren Gade.

Mens Socialdemokraterne foreløbig afventer den igangværende auditørundersøgelse, så mener Enhedslisten, at sagen afslører, at Danmark er vej ud i et irakisk kviksand. Partiets udenrigsordfører, Søren Søndergaard, henviser til, at Søren Gade først søndag blev orienteret om, at den anklagede soldat blev hjemsendt til Danmark i fredags to uger før planlagt.

- Jo før vi kommer ud af Irak, jo bedre. Sagen viser, at forsvarsministeren har en total mangel på viden om, hvad der foregår i den krig, han skulle forestille at være med til at lede, sagde Søren Søndergaard efter mødet i nævnet.

Forsvarets Auditørkorps er i Irak for at afhøre vidner til afhøringerne i Camp Eden-lejren.

Ifølge Forsvarskommandoen var det en indberetning fra ledelsen i Camp Eden-lejren forrige fredag den 23. juli til Hærens Operative Kommando, der satte auditørundersøgelsen i gang. (ritzau)

irakstyrke Forsvarsminister undersøger torturanklage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce