Zapatero om klimafængsling: Aldrig igen

Zapatero om klimafængsling: Aldrig igen
Foto: POLFOTO/AP

Zapatero om klimafængsling: Aldrig igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spaniens regeringschef er glad for, at Danmark "endelig" har sat fire Greenpeaceaktivister, herunder en spanier, på fri fod. Han håber aldrig, det gentager sig.

Spaniens regeringschef, Jose Luis Rodriguez Zapatero, går nu direkte ind i debatten om den danske fængsling af fire Greenpeace-aktivister - herunder generalsekretæren for spansk Greenpeace.

De fire aktivister blev varetægtsfængslet efter en aktion under dronningens gallamiddag ved klimatopmødet i december og blev først løsladt onsdag efter henholdsvis 20 og 19 dage.

Zapatero siger til Ritzau, at han er "meget glad" for, at aktivisterne endelig er blevet løsladt, og at han håber, at sådan en situation ikke vil gentage sig.

Det er regeringslederen selv, som bringer fængslingerne på bane under et pressemøde for indbudte EU-journalister i Madrid, da Ritzau spørger ham ind til EU's klimaindsats.

- Siden du er en dansk journalist, vil jeg også gerne sige, at jeg er meget glad for, at Greenpeace-lederne endelig er blevet løsladt, og at lederen af det spanske Greenpeace er sat på fri fod efter at have måttet tilbringe julen i fængsel, siger han.

- Jeg håber, at det aldrig vil ske igen, slutter Zapatero.

Fængslingen af Juan Lopez de Uralde, der er generalsekretær for Greenpeace i Spanien, har også vakt opsigt i spanske medier, hvor Greenpeace-lederen blandt andet er citeret for at sige, at han blev behandlet som en hund under sit ophold i Vestre Fængsel.

En tidligere landsdommer har kritiseret varetægtsfængslingen for at stå i misforhold til happeningen. Hans Henrik Brydensholt siger til Information torsdag, at de fire står til en bøde.

- Det er bare en morsom happening. De ved jo, at de bliver taget, og der er ingen fare for nogen. Proportionalitetsprincippet holder slet ikke her, siger han.

Men både dommere i Københavns Byret og derefter Østre Landsret har ment noget andet. De så stort på forsvarerens protest mod fængsling og nikkede ja til politiets krav. På fri fod ville de fire kunne ødelægge politiets efterforskning, fordi der var ukendte medgerningsmænd på fri fod, har dommerne begrundet deres afgørelse.

Zapatero om klimafængsling: Aldrig igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce