Westergaard efter kaffe med Akkari: Det er storsindet

Kust Westergaard - priser sin tidligere modstander for personligt mod.
Foto: Ernst van Norde/POLFOTO

Westergaard efter kaffe med Akkari: Det er storsindet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Humanisme kan vinde over islamisme, mener Kurt Westergaard efter forsonende møde med tidligere imam.

Under Muhammedkrisen var de ikke just bedste venner, tegneren Kurt Westergaard og den tidligere imam, Ahmed Akkari.

Westergaard forsvarede på den ene side ytringsfriheden, mens Akkari gik i brechen for sin religion, islam.

Akkari var blandt andet en af de imamer, der i 2005 rejste til Mellemøsten for at rejse støtte til et krav om, at Danmark skulle komme med en officiel undskyldning, efter at Kurt Westergaards og andre tegneres berygtede Muhammed-tegninger var blevet trykt i Jyllands-Posten.

Men i dag - otte år efter tegningerne så dagens lys - er der forbrødring.

Torsdag var Akkari således til kaffe hos Westergaard, efter den tidligere imam mandag fortalte, at han nu fortryder rejsen til Mellemøsten, og at han kæmpede imod de 12 karikaturtegninger af profeten Muhammed.

Han har også brudt med sine gamle trosfæller.

- Jeg synes, det er storsindet af Akkari. Han er gået fra at være en hård islamist til at være en venlig, blød og tolerant humanist.

- Og det betød, at vi kunne snakke helt ud af posen. Han sagde direkte, at han var ked af det, og det var en frygtelig fejltagelse.

- Som jeg har forstået det, har det været undervejs i flere år, siger Kurt Westergaard til Ritzau efter mødet med Akkari, der varede omkring en time.

Tirsdag fortalte Ahmed Akkari til Jyllands-Posten, at han "ikke længere hører til den islamistiske mission". Han forsvarer nu menneskers ret til at udtrykke sig, uden der lægges låg på.

Netop religion versus ytringsfrihed var det centrale emne, da de to tidligere modstandere mødtes fredag, fortæller Kurt Westergaard.

- Vi snakkede om de negative konsekvenser, som en religion kan have.

- At den skaber en identitet, som kan være farlig. Hvor man mister fornuften og underkaster sig religion, siger tegneren.

Ahmed Akkari var en af de stærkeste kritikere af Muhammed-tegningerne, og dermed kan hans kovending også være en risiko for, at han vil blive mødt af ubehagelige tilkendegivelser fra sine tidligere trosfæller, vurderer Kurt Westergaard.

Men på trods af at Akkari rettede stor kritik mod tegningerne og var medvirkede til, at stemningen mod Danmark blussede op blandt adskillige muslimer, var det ikke vanskeligt for Westergaard at invitere sin tidligere modstander til et forsonende besøg.

- Dengang var jeg noget forarget. Men nu er jeg efterhånden en ældre herre, og tolerancen stiger med alderen for mit vedkommende. Jeg er ikke hævngerrig.

- Det er fint, at han nu fortryder det, han har gjort og al det postyr, han lavede over tegningerne, siger Kurt Westergaard og fortsætter.

- Det er for mig et bevis på, at vi har en stærk kultur og en stærk humanisme. Og den kan altså vinde over religiøst fanatisme. Jeg håber, at der nu er flere, der vil følge hans eksempel, siger han til Ritzau.

Westergaard efter kaffe med Akkari: Det er storsindet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce