Vild og farlig hjemrejse venter Andreas Mogensen

Samantha Cristoforetti, Andreas Mogensen, Timothy Peak, Thomas Pesquier.

Vild og farlig hjemrejse venter Andreas Mogensen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den danske astronaut returnerer fra rummet i nat efter 3,5 timers risikabel rejse.

Klokken 02.51 i nat slutter Andreas Mogensen sin ti dage lange mission i rummet.

Danmarks første astronaut lander i en russisk Sojus-kapsel på en slette i Kashakstan, men inden Andreas Mogensen og hans to kolleger når så langt, skal de ud på en vild og farlig nedtur af en hjemrejse.

Den varer cirka 3,5 timer og starter med en hastighed af 28.000 kilometer i timen i godt 400 kilometers højde.

Her bliver Sojus TMA16M stille og roligt frakoblet Den Internationale Rumstation (ISS) og først, når der er sikker afstand mellem de to enheder, starter motorer i Sojus-fartøjet, som får alvor for fart på.

Kritisk

De mest kritiske momenter på rejsen foregår inden for den sidste halve times tid.

Efter tre timer bliver to af Sojus-kapslens tre moduler skudt af - tilbage er kun den miderste del med mandskabet. Den brager mod Jorden, og når den møder atmosfæren, sker der en heftig varmeudvikling. Temperaturen uden for når 4000-5000 grader, og da er det, varmeskjoldet på Sojus-kapslen bestå sin prøve - sådan som varmeskjoldet i øvrigt altid har gjort.

Næste udfordring er faldskærmene, der bremser farten. Først skydes fire faldskærme ud, og til sidst endnu en - den største, som i nogle minutter bringer modulet i en vinkel af 30 grader. Formålet er at slippe af med så meget varme som muligt - inden landing vipper modulet automatisk tilbage i den rette vinkel.

En meter over Jorden aktiveres seks små bremseraketter, som skal afbøde mødet med det hårde underlag, for et blidt gensyn med Jorden er der under ingen omstændigheder tale om.

Astronauterne sidder beskyttet i formstøbte sæder, og der bliver de siddende, til det specielle mandskab, der assisterer ved landinger, åbner lugen og løfter dem ud i frisk luft.

Alle statistikker taler for, at Andreas Mogensen kommer hjem i god behold. Sojus-fartøjer - som er det eneste bemandede transportmiddel frem og tilbage mellem Jorden og ISS - har ikke været ude for fatale ulykker siden 1971. Da blev tre astronauter kvalt, fordi der var fejl ved en ventil, så ilten drønede ud af kapslen. Dengang bar astronauter ikke rumdragter - det gør de i dag.

Andreas Mogensens hjemkomst kan følges på flere kanaler, hvis man har mod på at stå op i nat.

NASA - den amerikanske rumfartsorganisation - sender på www.nasa.gov - mens europæiske ESA transmitterer på www.esa.int. Det er muligt at følge processen, fra Andreas Mogensen siger farvel til kollegerne på ISS, til han igen kan ringe hjem til sin mor, sådan som hun udtrykkeligt har bedt ham om.

Vild og farlig hjemrejse venter Andreas Mogensen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce