Vil trække statsstøtte: DF vil ramme Red Barnet på pengepungen

Pernille Bendixen, DF, er klar til at trække statsstøtte til Red Barnet i sag om redningsskibet Von Hestia. Foto: Robert Wengler.

Vil trække statsstøtte: DF vil ramme Red Barnet på pengepungen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Pernille Bendixen, DF, er klar til at trække statsstøtte til Red Barnet i sag om redningsskibet Vos Hestia.
  • - Vi har stoppet alle redningsaktioner i Middelhavet i oktober, forklarer Red Barnet.

Pernille Bendixen, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti og 2. viceborgmester i Odense Byråd, er klar til at svinge den økonomiske krabask over Red Barnet som følge af organisationens involvering i redningsskibet Vos Hestia.

Skibets aktioner på Middelhavet har været en torn i øjet på DF, som mener, at Red Barnet har deltaget i menneskesmugling - og stadig gør det, nu med skibet sejlende under navnet BBC Hestia. Det afviser Red Barnet, som har politiets ord for, at der ikke er grundlag for at rejse en sag mod organisationen.

Pernille Bendixen:

- Vi har haft justitsminister Søren Pape og integrationsministeren i samråd for at få klarlagt, om det er ulovligt at handle, som Vos Hestia gør. Det mener jeg, at vi har fået bekræftet, og derfor kan vi konkludere, at Red Barnet via deres skib og indsamlinger i Danmark medvirker til menneskesmugling.

- Men dansk lov gælder ikke i udlandet, og derfor kan vi ikke retsforfølge hverken skibet eller personer - så må vi gøre det økonomisk. Jeg vil undersøge, om eventuelle statsbidrag til Red Barnet skal ophøre. Jeg ved ikke, om det kan lade sig gøre at finde ud af, hvor meget der går til Vos Hestia, men det vil jeg prøve, hvis det kan pindes så meget ud, siger Pernille Bendixen.

Dansk politi afviste i december at rejse en sag mod Red Barnet, fordi der ifølge politiet ikke var grund til at tro, at organisationen har begået noget ulovligt.

- Politiet efterforsker kun sager, hvor der er en rimelig formodning om, at der er begået noget strafbart. Det mener jeg ikke, at der er i dette tilfælde, skrev advokaturchef Jakob Buch-Jepsen fra Københavns Politis anklagemyndighed som begrundelse for ikke at efterforske sagen.

Det preller af på Pernille Bendixen.

- Det kan jo godt være ulovligt, selv om politiet ikke vil rejse en sag.

Det kan jo godt være ulovligt, selv om politiet ikke vil rejse en sag.
Pernille Bendixen (DF)
Vos Hestia-sagen
Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande

Red Barnet har været i skudlinjen for sine redningsaktioner på Middelhavet

Aktionerne foregik med det chartrede skib Vos Hestia

Organsationen blev beskyldt for at have samlet ind til Vos Hestia i Danmark og dermed gjorde almindelige borgere medvirkende til menneskesmugling

Odense-advokaten Klaus Ewald anmeldte Red Barnet til politiet for menneskesmugling

Anmeldelse blev afvist i december

Stoppet i oktober

Ifølge Red Barnet er der ikke gået så meget som én bistands-dansk krone til sejlads med Vos Hestia.

- Vi havde i sin tid chartret Vos Hestia af et eksternt shippingfirma, men vi stoppede alle redningsaktioner i Middelhavet i slutningen af oktober. Siden da har vi intet haft med Vos Hestia at gøre - og sejler det under et andet navn, så har vi heller intet med det at gøre, siger Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær i Red Barnet.

- Vi stoppede redningsaktionerne af flere årsager - dels fordi der var en markant nedgang i antallet af mennesker, der søgte flugtvejen over Middelhavet, dels fordi vi er en nødhjælpsorganisation med få ressourcer, og vi må hele tiden vurdere, hvor vi bedst kan sætte ind dér, hvor flest har brug for os, forklarer generalsekretæren.

Forelagt de nye oplysninger forklarer Pernille Bendixen, at hun har sine oplysninger om Vos Hestia/BBC Hestia fra Peter Krogsten, som sidder i Lunderskov og følger skibets rute.

- Jeg har fået det oplyst af Peter Krogsten, men hvis Red Barnet siger, at de ikke er involveret mere, så er der jo ikke en sag. Så er midlerne jo trukket ud.

- Er det her et udtryk for, at DF fremover vil gå den vej - det vil sige forsøge at ramme humanitære organisationer økonomisk?

- Nej, det her er en ekstraordinær situation, hvor dansk lov er sat ud af kraft. Red Barnet har jo samlet ind til Vos Hestia, og dermed er almindelige danskere medvirkende til menneskesmugling. Når vi så samtidigt får at vide, at det her er ulovligt, så er det da helt uhørt. Men Red Barnet gør mange andre gode ting, så nej - det handler ikke om at ramme Red Barnet.

- Hvad gør du næste gang, Red Barnet laver en indsamling?

- Så ser jeg på, hvad de samler ind til. Der er jo mange gode ting, så det kan da godt være, at de får en 20'er i bøssen.

Ifølge Red Barnet er der på intet tidspunkt brugt Danida-midler - dvs. penge fra den danske statskasse - til redningsaktioner med Vos Hestia.

Generalsekretær Jonas Keiding Lindholm:

- Vi ved godt, at ikke alle danskere er enige med vores dispositioner, og at nogen ikke ønsker at støtte os økonomisk. Det er vi ikke blinde for. Vores tidligere tilstedeværelse på Middelhavet har bragt stærke følelser og holdninger frem. Men det ønsker jeg egentlig ikke at forholde mig til. Det, vi gør, er det, vi har gjort igennem vores snart 100 års historie, og som ligger i vores navn. Vi redder børn, det er dét, jeg ønsker at forholde mig til.

Vores tidligere tilstedeværelse på Middelhavet har bragt stærke følelser og holdninger frem. Men det ønsker jeg egentlig ikke at forholde mig til.
Jonas Keiding Lindholm, generalsekretær i Red Barnet

Vil trække statsstøtte: DF vil ramme Red Barnet på pengepungen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce