Videokonsultationer: Både patienter og læger sparer tid

Retspsykiatriske ambulante patienter behøver fremover ikke nødvendigvis altid at skulle møde op for at mødes med en læge, men kan alligevel gøre det ansigt til ansigt via en videokonsultation. Patienten bliver i sit eget hjem, og lægen behøver ikke køre i måske hundredvis af kilometer. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Videokonsultationer: Både patienter og læger sparer tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Psykiatrien i Region Syddanmark udvider brugen af videokonsultationer mellem dem, som er dømt til behandling af domstolene, og en speciallæge. Det gavner både patienter og læger, mener faglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark.

Patienten sidder hjemme i sin vante omgivelser og sparer en masse tid på transport, og det samme gør en læge, og alligevel mødes begge parter - ikke fysisk, men via en videoforbindelse.

Videokonferencer, videomøder, videokonsultationer - mange ord, som dækker for det samme, nemlig at patient og læge mødes i det virtuelle rum, og nu bliver det endnu mere udbredt i Region Syddanmark.

Sundhedsstyrelsen har nemlig givet lov til, at syddansk psykiatri nu kan tilbyde retspsykiatriske ambulante patienter behandling via video - noget, som allerede sker med andre psykiatriske patienter, men som nu også tilbydes dem, som har en domstols ord for, at de skal behandles.

- Det giver en enorm fordel, at vi kan tilse patienterne med en speciallæge på videoskærmen i stedet for at have speciallægen til at køre rundt på landevejen, siger Anders Meinert Pedersen, lægefaglig direktør i Psykiatrien i Region Syddanmark.

Videokonsultationer
Videokonsultationer bliver i forvejen brugt for en række andre patienter i Region Syddanmark.Nu har Sundhedsstyrelsen givet regionen lov til også at bruge det for de retspsykiatriske patienter, som af en domstol er blevet idømt en eller andet form for ambulant behandling.

Retspsykiatrisk Distriktspsykiatri i Region Syddanmark havde i 2017 i alt 9609 ambulante besøg fordelt på 1002 patienter.

Videokonferencer bliver mere og mere udbredt i det offentlige. Også flere af landets retskredse bruger videokonferencer, når f.eks. arrestanter skal have forlænget deres varetægtsfængsling. Så skal en arrestant ikke transporteres til et domhus, men kan fra det arresthus, hvor vedkommende sidder varetægtsfængslet, se dommer og anklager på en skærm.

Lukket videolinje

Retspsykiatrisk Distriktspsykiatri har i øjeblikket 580 patienter i behandling i regionens område, og de vil stadig få besøg af en sygeplejerske, mens samtalen med lægen foregår på en lukket videoforbindelse. Der er ikke tale om Skype, Facetime eller andre åbne videoforbindelser, men en lukket og sikret linje, som patienten kan koble op på med sin egen computer eller Ipad.

Selv om der stadig vil være en sygeplejerske til stede hos patienten vil det spare tid for den speciallæge, som ellers skulle have kørt måske hundredvis af kilometer.

- Vi har ikke et ubegrænset antal speciallæger, og vi har haft en stigning i antallet af dømte til behandling. Det betyder, at hvis vi skal leve op til kravene om, hvor ofte vi skal tilse patienterne med speciallæge, er vi udfordret, erkender Anders Meinert Pedersen.

Videokonsultationerne bliver dog ikke trukket ned over hovedet på patienterne, ligesom det ikke altid vil være muligt, f.eks. i forbindelse med ændring af ordineret medicin.

- Alternativet til patienterne vil være, at de som hidtil skal dukke op til en ambulant konsultation et andet sted end hvor de bor, og da de ofte er dømt af domstolene til en langvarig behandling giver det også dem den fordel, at de kan være hjemme og ikke skal rejse langt for en konsultation, der ikke tager ret lang tid, siger Anders Meinert Pedersen.

Mulighed for flere møder

Ved at spare tid på landevejene får speciallægerne frigivet noget tid, og den lægefaglige direktør har svært ved at se minusser ved videokonsultationerne.

- Det er en rigtig god ting, fordi der er mulighed for at kunne putte flere lægebesøg ind i en periode, hvor det er mere bøvlet at besøge patienten. Man kunne også forestille sig daglige konsultationer, hvis der ville være behov for det, siger Anders Meinert Pedersen.

Inspirationen til også at lade retspsykiatriske ambulante patienter bruge videokonsultation kommer ifølge den lægefaglige direktør fra den ordning, man allerede har i regionen med at lade patient og læge møde hinanden på skærmen og ikke fysisk.

- Vores helt almindelige brug af videokonsultationer tog vi i brug for nogle år siden, og det var også efter en dialog med Sundhedsstyrelsen. Det er blevet en accepteret del af behandlingstilbuddet nu. Derfor er det helt naturligt, at vi går skridtet videre til også at omhandle de retspsykiatriske patienter, mener han.

Videokonsultationer: Både patienter og læger sparer tid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce