Viborg er et trygt sted at lande

Foto: Morten Dueholm

Viborg er et trygt sted at lande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Direktøren for Nævnenes Hus Christian Lützen er en af de få, der har valgt at flytte både job og bolig i forbindelse med udflytningen af statslige arbejdspladser.

Udflytning: Indtil videre har 10-20 familier valgt at flytte både bolig og job fra Sjælland til Jylland i forbindelse med udflytningen af 250 juridiske arbejdspladser fra København til Viborg.

En af dem er Christian Lützen, som er direktør i den nye konstruktion Nævnenes Hus, som "sekreta­riatsbetjener" 16 klagenævn, som tidligere var organiseret anderledes og lå på spredte adresser i hovedstaden.

Nævnenes Hus holder lige som den anden indflyttede statslige arbejdsplads Civílstyrelsen til på adressen Toldboden 2 midt i det gamle Viborg.

I Nævnenes Hus, som holder til i underetagen af den fælles adresse, er ansat omkring 200 medarbejdere, hvoraf de 120  er jurister. Mellem 95-97 procent af de ansatte er nye ansigter i forhold til 1. oktober 2015, hvor Venstre-regeringen offentliggjorde sin plan om at flytte 3900 arbejdspladser ud vest for Valby Bakke. 70 procent af de ansatte i Nævnenes Hus er kvinder.

- Nogle siger, at vi oplevertab af kompetencer, men jeg vil hellere sig tab af erfaring. Nu, hvor vi er fuldt bemandet, laver vi lige så mange sager som før. Og der var endda en sagspukkel i forvejen, ­siger Christian Lützen.

Han vurderer, at sagsbehandlingen i snit er steget en måneds tid, men det er lidt forskelligt fra nævn til nævn.

- Jeg vil sige, at vi har holdt hånden under det, og at vi kommer til at producere mere end før. Huset er fyldt med nye medarbejdere fra Århus og Aalborg. Der er fuld speed på, siger Christian Lützen. Han fortæller, at digitalisering, automatisering og et fælles sekretariat sikrer, at juristerne fremover kan koncentrere sig om at lave sager.

- Vi er startet helt forfra. Vi tænker nyt og effektivt. Der er pionerånd, en god gejst og energi, selv om det handler om tung juridisk sagsbehandling. Men vi ved, at vi gør det for nogen, at vi arbejder for borgerne, siger Christian Lützen.

Ingen unge gider "plejer"

Direktøren har planer om næste år at strikke et uddannelsesforløb sammen, så de mange nyansatte får udvidet deres kompetencer.

- Vi er tvunget til at tænke på en anden måde. Ingen unge gider "plejer". Her får de lov til at udvikle sig. Samtidig er det en win-win situation, at vi befinder os i et større juridisk miljø. Det giver de unge mulighed for nye karriereveje. De kan være væk et par år og måske komme tilbage med nye kompetencer, siger Christian Lützen, der glæder sig over, at der har været mange ansøgere til de nye stillinger.

- Også på chefniveau fik vi hurtigt stillingerne besat. Vi har hentet erfarne folk fra politi og anklagemyndigheden, fra domstole, kommuner og region. Vi har gjort indhug nogle steder, men alle har interesse i, at der cirkulerer dygtige mennesker rundt, siger Christian Lützen.

Han er selv flyttet til byen fra Østerbro med kone og tre børn. Han er oprindelig fra Sønderjylland.

- Viborg er et trygt sted at lande. Her er alle mulige embedsmænd. Jeg føler mig hjemme, når jeg går på gaden, siger Christian Lützen, der roser kommunen for at have taget godt imod den nye arbejdsplads.

- Lige så snart røret blev lagt på, efter at vi havde talt sammen første gang, har kommunen været meget hjælpsomme. De har håndteret det rigtigt fint, siger Christian Lützen, som selv tog imod tilbuddet om en pendlerbolig i overgangsfasen, hvor der blev arbejdet i både København og Viborg.

Viborg er et trygt sted at lande

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.