Vi venter igen på Fogh


Vi venter igen på Fogh

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

VALGRYGTER: Christiansborg svirrer igen af spekulationer

I dag vender det politiske Danmark så småt tilbage til hverdagen efter to uger i skyggen af den forfærdelige flodbølgetragedie i Sydøstasien.

Selv om Anders Fogh Rasmussen, Mogens Lykketoft og Marianne Jelved stadig vil dæmpe debatten på det radikale nytårsstævne i Nyborg i eftermiddag, står der igen valgkamp på programmet.

Det er en balanceakt for toppolitikerne at finde det anstændige omdrejningspunkt mellem den selvfølgelige nationale samling om katastrofeindsatsen og den politiske uenighed, der flytter krydser på valgdagen. Tiden er endnu ikke moden til politiske stik og hug for fuld udblæsning.

Alligevel vil interessen samle sig især om statsministeren. Christiansborg svirrer igen af valgrygter. Der er endda dem, som taler om, at Anders Fogh Rasmussen allerede på tirsdag bimler med valgklokken på Folketingets første egentlige arbejdsdag i det nye år. Det gør han dog næppe.

På tirsdag mindes Tingets 179 medlemmer nemlig selv flodbølgens ofre. Med stilhed og mindeord fra formanden Christian Mejdahl. Samtidig har Folketinget aflyst den traditionelle fest for medlemmerne med spisning i Snapstinget. Det vil virke malplaceret, utidigt og følelseskoldt, hvis Anders Fogh Rasmussen i den situation udskrev valget.

Ingen af toppolitikerne har endnu lyst til valgkamp. Ganske vist lancerede Mogens Lykketoft forleden en ny skattereform, men det var nærmest et uheld. Et interview med Børsen om den nye offensiv var aftalt inden jul og flodbølge. S-formanden fik udskudt offentliggørelsen nogle dage, men dagbladet føjede ikke hans ønske om, at det ventede yderligere lidt endnu.

Tirsdag otte dage

Mange på Christiansborg venter, at statsministeren skyder valget i gang på tirsdag otte dage - altså den 18. januar. I så fald går danskerne i stemmeboksen 10. februar lige før den uge, hvor de fleste holder vinterferie. Dato-legen skyldes især hensynet til en helt tredje dato, nemlig den 26. januar. Det er her, at indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen er programsat til at fremlægge regeringens 50 lovforslag, der gennemfører kommunalreformen i detaljen.

Et valg kunne komme den proces i forkøbet og holde reformen ude af vælgernes opmærksomhed, når de står i stemmeboksen, lyder argumentet. Og langt ind i Venstres egne rækker er der dem, som frygter for, at kommunalreformen er den tue, der vælter Anders Foghs ellers i meningsmålingerne så stabile læs.

Men det er langt fra sikkert, at statsministeren tænker på samme måde. Ganske vist er Fogh sig fuldt bevidst om, at han med kommunalreformen har sat sig på ryggen af en tiger, men han tror også, at han som en anden cirkusdomptør er i stand til at tæmme problemerne og komme ned af tigeren til klapsalver.

For smart

Derimod lider Anders Fogh stadig under, at mange vælgere synes, han er for smart.

Det var en af årsagerne til, at statsministeren holdt sig lidt tilbage i flodbølgekatastrofens første dage. Venstre-toppen tænkte tilbage på deres egen reaktion i ugerne efter terrorangrebet på World Trade Center 11. september 2001. Dengang synes de, at det næsten var for meget, da daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen nærmest gjorde sig til landsfader og i hvert fald i den borgerlige oppositions øjne samtidig prøvede at slå politisk mønt af tragedien.

Anders Fogh gik først ind, da katastrofens omfang for alvor gik op for alle. Måske for sent lyder analysen i dag.

Nu udestår endnu statsministerens løfte om at deltage i en mindehøjtidelighed i Thailand, når situationen omkring de stadigt savnede danskere er afklaret. Vi får næppe valg, før den har fundet sted. Anders Fogh vil ikke udsætte sig for kritik af at udnytte tragedien og ¿ det skal med ¿ finder det givet også uværdigt at være i valgkamp, mens han står på stranden i Phuket.

Desuden mangler stadig det gennembrud i beskæftigelsen, som regeringen har talt om hele efteråret efter forårspakkens skattelettelse. Erhvervslivet taler ganske vist om, at bedre tider er på vej, men foreløbig er tallene i statistikken stadig på Lykketofts side.

Statsministeren har meget at tænke over. Det letteste er at vente. Men det kan han bare ikke blive ved med. Valget skal komme i år. Senest til november. Og så lang tid går der ikke.

Vi venter igen på Fogh

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce