Vi sælger ud af retssikkerheden


Vi sælger ud af retssikkerheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SAMFUNDSPROBLEM: Landets advokater advarer mod hemmelige processer
For et lille år siden kunne man på disse sider læse om et listigt røveri af en pengetransport på Sjælland.

Gerningsmanden - transportens 26-årige chauffør - blev dog straks varetægtsfængslet, kunne man læse.

- Der er flere ting i chaufførens forklaring, der er usammenhængende, og det får os til at tro, at han ikke har rent mel i posen, meddelte vicekriminalinspektør Erik Rye Andersen.

Omkring otte uger sad den unge mand i fængsel. Så blev han pludselig lukket ud. Politiets undersøgelser havde vist, at han simpelthen var... chauffør. Mest interessant var det dog, at den unge mand eller hans forsvarer på intet tidspunkt havde fået indblik i, hvad det var, politiet vidste eller troede at vide.

For formanden for Advokatrådets retsudvalg har historien om chaufføren én bestemt pointe:

- Det her handler hverken om rockere eller terrorister, men om almindelige mennesker i rimeligt banale sager, siger advokat Jakob Lund Poulsen om de nye regler, der begrænser, hvad forsvareren behøver at vide.

- Når forsvareren ikke ved noget, ved domstolene og pressen det heller ikke. Vi har skabt en hemmelig proces. Noget, vi ellers forbandt med de gamle øststater.

Advokatrådet, som repræsenterer alle Danmarks cirka 4.000 advokater, er kede af udviklingen i Danmark de seneste år. Formand Sys Rovsing Koch er ikke i tvivl om, at den drypvise nedbrydning af individets retssikkerhed er et af de største problemer i samfundet.

Frygt styrer politik

- Det er frygt, der styrer politikken for øjeblikket, og ikke forstandighed. Vi har jo alle sammen fået et chok af det der 11. september, der har kørt igen og igen over skærmen. Derfor synes man, det er så forfærdeligt, at det legitimerer et hvilket som helst indgreb over for borgerne.

Sys Rovsing Koch glæder sig over, at Danmark har været en velfungerende retsstat i mange år. Men måske for mange. Retssikkerhed er en selvfølge for danskerne, derfor lyder det altid fornuftigt at stramme garnet om rockere og terrorister.

- Problemet er jo, at du ikke kun rammer terrorister og rockere. Som i enhver form for straffeproces har vi et udgangspunkt, som hedder, at "du er uskyldig, indtil det modsatte er bevist." Det er jo nærmest ved at vende om. "Du er skyldig, nu skal vi bare lige have fundet et bevis for det," siger Sys Rovsing Koch.

Advokaterne er godt opmærksomme på, at de er oppe mod stærke kræfter, og at bevægelsen mod at give staten større magt sker mange steder i verden.

Det seneste princip, der bliver "gnavet på", er advokatens tavshedspligt, bemærker Sys Rovsing Koch.

- Hvidvask-lovgivningen siger, at vi skal have de sorte penge frem, og det skal vi da. Men det har medført, at advokater nu bliver tvunget til at sladre om hvad som helst. Før sagde man: Du kan sige alt til din advokat eller din præst. Nu indskrænker man retten, så der er nogle ting, der ikke er helt fortrolige alligevel.

Ifølge advokaterne er en af forklaringerne på skredet, at politikerne tidligere lovgav i et parløb med blandt andet advokater, politiet og embedsmændene i Justitsministeriet.

I dag fylder retsinstansernes vurdering mindre i lovgivningen.

- Det hele er jo i en god sags tjeneste. Men man skal bare tænke over, om man ikke gør skade på den allerbedste sag samtidig. For den allerbedste sag er vel, at vi lever i et frit samfund, og at individet er ukrænkeligt.

Vi sælger ud af retssikkerheden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce