Vi overser de unges ensomhed


Vi overser de unges ensomhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SAMFUNDSPROBLEM: En stor del af SMS-generationen har kurs direkte mod ensomheden
Se en ulykkelig og ensom dansker for dig.

Mange vil formentlig forestille sig en hvidhåret medborger alene i sin lejlighed ved den tavse telefon. Men myten om, at det moderne samfund presser de ældre ud i isolation, gendrives af, at andelen af ensomme ældre er uforandret gennem de seneste 40 år.

Et af de store problemer i dagens Danmark er tværtimod, at ensomheden for alvor har slået rod blandt de unge.

Et forskningsprojekt konkluderede i fjor, at der er lige så mange ensomme unge som ældre i Danmark. Alligevel findes der ingen forskning på området - heller ikke om forklaringen på den deprimerende udvikling, der har det dystre sideperspektiv, at de unge er den eneste samfundsgruppe, hvor antallet af selvmordsforsøg stiger.

Situationen fik i fjor talsmændene for de frivillige hjælpeorganisationer, der dagligt taler med ulykkelige unge, til at bede Folketinget om at tilgodese området. Siden er der intet sket.

Gamle penge til unge

I mellemtiden har den knap 100 år gamle fond "Ensomme Gamles Værn" endnu engang uddelt tre millioner til diverse projekter.

- En forklaring kunne være, at man i socialpolitikken har fremmanet et billedet af den gamle dame, der sidder alene derhjemme med indtørrede mælkepletter på blusen. Problemet er mindre åbenlyst for den 22-årige biologistuderende, der flytter til Århus og bor i et pænt kollegieværelse, men i virkeligheden er invalideret af ensomhed, siger landssekretær i Ungdommens Røde Kors, Rasmus Johnsen.

Formand Mia Sørup fra ung-til-ung-projektet Ventilen har endnu en forklaring:

- Når vi snakker om unge, handler det altid om dem, der fylder og larmer og drikker. En meget stor gruppe bliver overset.

Nedturen venter

Ældre Sagen har med succes sat fokus på ensomme gamle, og formand Bjarne Hastrup mener fortsat, at samfundet især skal passe på de ældre, hvis svage fysik binder dem til deres bolig.

Men Bjarne Hastrup er mindst lige så bekymret over de ensomme unge.

- De, der ikke har så mange ressourcer og ikke har så meget selvtillid, sidder alene i deres hybel og kommer ikke i gang med at læse og der er ingen, der motiverer dem. Og hvis de flytter tilbage til forældrene, er det en mini-falliterklæring, siger Bjarne Hastrup, der opfatter den voksende ensomhed blandt de unge som et af samfundets største problemer.

Vi overser de unges ensomhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce