Bliver du overrasket, når du finder dit job i lønstatistikken? Så er du ikke alene. Danskerne er rigere, end de tror, viser undersøgelse.

- De tal er helt hen i vejret.

- Statistikken er sat for højt.

Kommentarerne er mange, efter Fyens.dk onsdag offentliggjorde tal, der viser gennemsnitsindkomsten indenfor en lang række forskellige jobs.

Kritikken er enslydende. Indkomsten er sat alt for højt. Men der er ikke fejl i statistikken, oplyser Danmarks Statistik, som står bag tallene.

- Det er jo et udtryk for, at folk egentlig ikke ved, hvad de tjener. Man lægger jo meget vægt på, hvad man får udbetalt. Men de her tal er jo før skat - og der er også indregnet pension og ulempetillæg, fortæller Jørgen Stamhus, der er lektor ved Institut for Økonomi og ledelse på Aalborg Universitet.

Han vurderer, at vi især er slemme til at glemme, at det beløb arbejdsgiverne sætter ind på pensionsopsparinger også er en del af vores indkomst.

- Det er ikke unormalt, at folk ikke har et samlet overblik over, hvad de tjener, siger Jørgen Stamhus.

En meningsmåling fra 2010 viser, at danskerne undervurderer, hvor velstillede de egentlig er.

Undersøgelsen, som Megafon har lavet for TV 2 og Politiken, viser, at blandt de 30 procent af danskerne, der tilhører landets rigeste, er det kun hver tredje, der rent faktisk er klar over, at de tilhører den gruppe.

Omkring hver femte dansker tror, at de tilhører de ti procent, hvis indtægt er lige i midten. Reelt var indtægten i midten i 2010 220.000 kroner eller omkring 18.000 kroner om måneden.

  • Byline

    Af:

    Jeg er nyhedschef på Fyens.dk og Fyens Stiftstidende. Jeg er uddannet journalist fra Syddansk Universitet og bor i Odense.

Mere om emnet

Se alle
23
Topløn: Se hvem der scorer kassen

Topløn: Se hvem der scorer kassen

18
Tjener under 50.000 kr.: Fynske ingeniører dårligst lønnede

Tjener under 50.000 kr.: Fynske ingeniører dårligst lønnede