Veteraner kan få genoptaget sager om psykiske traumer


Veteraner kan få genoptaget sager om psykiske traumer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Soldaterveteraner kan få genoptaget sager om posttraumatisk stress, siger Lene Espersen før afstemning.

Til efteråret ventes et stort flertal i Folketinget at vedtage en lovændring, som giver soldaterveteraner bedre adgang til erstatning for psykiske skader.

Men ændringen kommer reelt allerede til at gælde fra tirsdag, hvor partierne møder op i Folketinget til forespørgselsdebat om hjælp til krigsveteraner.

Det siger De Konservatives forsvarsordfører Lene Espersen.

Debatten vil nemlig ende med, at alle partier i Folketinget stemmer for at ændre den omstridte seks måneders regel, som hidtil har begrænset veteraners tidsfrist til at søge lægehjælp for psykiske skader:

- Det er vigtigt, at vi får det vedtaget nu, fordi det er helt uanstændigt, at mennesker, som sætter deres liv på spil, ikke kan få samme erstatning for deres psykiske sygdom, som alle andre i det danske samfund kan få, siger Lene Espersen.

Det er et flertal uden om regeringen, som har presset beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til at stemme for vedtagelsen.

De to ministre kan dog tidligst nå at fremsætte lovforslaget til efteråret. Men det betyder ikke, at nogen veteraners sager indtil da falder for reglen, siger Lene Espersen.

- Alle sager, der er bliver afvist, vil blive genoptaget, så der ikke er nogen, der falder mellem to stole, fordi Folketinget træffer beslutning i foråret, og lovforslaget først kommer i efteråret.

- Alle vil få deres sag behandlet på ny, og man vil ikke længere kræve, at man skal fremvise en lægeerklæring på, at man er gået til læge inden for seks måneder for at blive anerkendt, siger Lene Espersen.

Hidtil har krigsveteraner haft en frist på seks måneder efter hjemkomsten til at bevise, at udsendelsen har skadet dem psykisk.

Men reglen er ikke rimelig, fordi det kan være svært for veteranerne at opdage lidelsen og gå til læge så kort efter hjemsendelsen, har kritikken lydt.

- Det er ikke et krav, man stiller til andre i Danmark, at man skal gå til læge inden et bestemt tidspunkt for at dokumentere, at man er syg, siger Lene Espersen og tilføjer:

- Reglen har resulteret i, at en masse mennesker, som har været udsendt for Danmark, ikke har fået den erstatning, de har krav på, og det kan vi ikke være bekendt.

Veteraner kan få genoptaget sager om psykiske traumer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce