Venstre: Politikere skal skærme sundhedsvæsen mod hackerangreb

Stephanie Lose (V) og resten af Venstre i Syddanmark vil lave et digitaliseringsudvalg, der blandt andet skal styrke IT-sikkerheden i Region Syddanmark. Arkivfoto: André Thorup.

Venstre: Politikere skal skærme sundhedsvæsen mod hackerangreb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Angreb fra hackere kan være en bombe under sundhedssystemet. Derfor skal et nyt udvalg blandt andet sørge for, at hackere ikke lammer det syddanske sundhedsvæsen og får adgang til syddanskeres sundhedsdata, lyder det i nyt udspil fra Venstre.

Hackertrussel: Politikerne må på banen, hvis det syddanske sundhedsvæsen ikke skal lægges ned af et hackerangreb. Sådan lyder det i et nyt udspil fra Venstre i Syddanmark, der som modsvar til en række globale hackerangreb vil nedsætte et digitaliseringsudvalg i regionen. Udvalget skal blandt andet sikre, at syddanskernes sundhedsdata ikke havner i hænderne på udenlandske hackere.

- Vores sundhedsvæsen er afhængig af IT, og derfor skal vi have styr på sikkerheden, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V).

At digitaliseringen kan sætte sikkerheden over styr, oplevede man i England i maj, da et globalt hackerangreb, "WannaCry", lammede det britiske sundhedsvæsen, og da to sygehusafdelinger i Region Syddanmark i maj og juni blev ramt af mindre angreb, der låste 20-30 brugere på hospitalet ude af deres computere. Det er angreb som disse, Stephanie Lose frygter vil ramme det syddanske sundhedsvæsen.

- Et udvalg vil ikke kunne gardere os mod et angreb, for hackerne er jo desværre ofte et skridt foran. Men vi kan til gengæld sikre os, at vi har taget alle forholdsregler. Ved at have politisk fokus på området, tager vi ansvar og overlader ikke det hele til administrationen, siger Stephanie Lose, der ikke mener, at der endnu har været fokus nok på farerne ved hackerangreb.

Regionen etablerede ellers i april en afdeling for informationssikkerhed, der skal være med til at styrke forsvaret mod eksempelvis hackere. Men det er ikke nok, mener Lose.

- Jeg synes ikke, der har været nok politisk fokus på det. Politikerne skal holde snor i området og interessere sig for det, så det ikke bare bliver en parentes i et udvalg, siger Lose, som frygter, at manglende fokus kan være fatalt for hele sundhedsvæsenet.

- Hvis borgerne mister tilliden til, at vi passer på deres data, så vil det være en bombe under sundhedssystemet, siger hun.

S bakker op om idé

Mathias Overgaard maove@jv.dkSocialdemokratiets spidskandidat ved regionsrådsvalget, Poul-Erik Svendsen, har endnu ikke haft mulighed for at se nærmere på Venstres udspil. Han bakker dog som udgangspunkt op om idéen om et digitaliseringsudvalg.

- Området er absolut relevant og er i hvert fald ikke et område, der bliver mindre fremadrettet. Men lad os tage diskussionen om udvalget efter konstitueringen. Det må være de partier, som finder ud af at gå sammen, der finder ud af, hvordan et sådant udvalg kan organiseres, siger han.

Udover at beskytte mod hacking ønsker Venstre også, at et nye digitaliseringsudvalg skal se på, hvordan ny teknologi kan gavne sundhedsvæsnet, og så skal udvalget stå for valget af en ny elektronisk patientjournal.

- Jeg forestiller mig, at et nyt udvalg vil beskæftige sig med alle tre dele og med nogenlunde lige vægtning, siger Stephanie Lose.

Venstre præsenterer onsdag formiddag officielt deres udspil til et nyt digitaliseringsudvalg på plejecenteret Olivenhaven i Kolding.

Venstre: Politikere skal skærme sundhedsvæsen mod hackerangreb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce