Velkommen i 0. klasse, Mikkel

Han hedder Mikkel, som 922 andre drenge født i 2002. I sin fritid spiller han sikkert fodbold og han bruger nok i nærheden af en time om dagen på computerspil. Mikkel bor i parcelhus med begge sine forældre og en søster. Til aftensmad spiser han en gryderet og i madpakken har han spegepølse og leverpostej. Sådan er billedet af den gennemsnitlige skolestarter anno 2008. Tegning: Gert Ejton

Velkommen i 0. klasse, Mikkel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selv om antallet af privatskoler fortsat vokser, er der størst sandsynlighed for, at nye elever starter i folkeskolen, når de i denne uge tager hul på et langt skoleliv

Når de nye skoleelever i løbet af denne uge første gang hanker op i tasken og går af sted for at lære at skrive og regne, er der størst sandsynlighed for, at det er den lokale folkeskole, de går hen i.

88 procent af de nye skoleelever starter i folkeskolen, mens 12 procent starter i privatskole viser tal fra Danmarks Statistik.

Og tallene tegner også et billede af den nye elev, som han gennemsnitligt må se ud på sådan en mild og forventningsfuld augustmorgen.

Og lad bare eleven være en dreng, for det er der størst sandsynlighed for.

51 procent af de 65.825 børn, som blev født i 2002 og dermed har alderen til at starte i skole i år, er nemlig drenge.

Sådan én hedder sandsynligvis Mikkel, for det blev 923 af årgang 2002 navngivet. Gætter læreren - der formentlig er en kvinde, idet to ud af tre lærere er af hunkøn - alligevel forkert, kan hun med stort held gætte på navne som Mads eller Mathias, Frederik eller Christian. Det var der nemlig også hundredvis af drenge, der blev kaldt det år.

Skulle der være tale om en ny elev med rottehaler og nederdel, hedder hun formentlig Sofie; det er der nemlig 976 født i 2002, som gør, mens der er 917, der hedder Emma, og 885, der hedder Julie.

Fodbold og svømning

Selv om det er første dag i skole, er det langt fra første gang, de mange nye Mikkel'er møder livet på en institution.

Men mens det ind til nu i gennemsnit har kostet de fynske forældre 1475 kroner at få passet deres egen Mikkel i børnehave om måneden, bliver det nu gratis. Dog ikke for de 71 procent af årgangen, der forventes at starte i sfo.

Skal Mikkel ikke i skolefritidsordning, skal han sandsynligvis til fodbold, for det er den idrætsgren, hveranden dreng fra 2002 går til.

Er Mikkel ikke til fodbold, går han formentlig til svømning; akkurat som de fleste piger i klassen. Forældre bruger gennemsnitligt 2500 kroner om året på elevernes fritidsinteresser.

Pc-spil og overvægt

Billedet i Mikkels klasse er imidlertid ret skævt. Hver femte barn rører sig nemlig ikke ret meget, og hver tredje lever ikke op til myndighedernes anbefaling om at være fysisk aktive i mere end en time om dagen.

Til gengæld indtager de næsten alle sammen alt for meget sukker og fedt, det er der nemlig 8 ud af 10, der gør - og summen af de to ting bliver, at knap 20 procent af eleverne i de kommende 0.klasser er overvægtige.

En stor del af fritiden for Mikkel og hans jævnaldrende går med at sidde og spille. På en helt almindelig dag spiller syv ud af 10 seksårige gennemsnitligt computer i 37 minutter, mens fire ud af 10 spiller Playstation i lidt længere tid, nemlig 43 minutter. Og i weekenden bruger de yderligere tid bevæbnet med konsoller.

Mobning og uddannelse

Ikke alle de nye elever vil bruge hele deres skoletid på at gøre, som læreren siger. Inden Mikkel om 10 år forlader sine klassekammerater efter 9. klassetrin, vil han måske tilhøre den halvdel af klassen, som i større eller mindre grad har været med til at mobbe nogle af de andre.

Eller måske vil han tilhøre den halvdel af klassen, der på et tidspunkt selv har haft et øgenavn.

Går det Mikkel og hans klassekammerater, som det er gået de afgangselever, der de senere år har forladt folkeskolen, vil knap seks ud af 10 af de nystartede elever vælge at gå på gymnasiet.

10 år efter at de har forladt folkeskolen, vil knap halvdelen af dem have fået en videregående uddannelse, mens knap hver fjerde stadig vil stå uden nogle erhvervsfaglige kompetencer.

Parcelhus og en søster

Men tilbage til nutiden, hvor Mikkel i over halvdelen af tilfældene træder ind i et parcelhus, når han kommer hjem fra første skoledag. Kun hver femte seksårige barn bor i lejlighed.

Uanset hvordan hoveddøren ser ud, kan Mikkel regne med at få et knus af både sin mor og sin far, for tre ud af fire af børnene fra Mikkels årgang bor sammen med begge forældre.

I øvrigt har Mikkel en søster, for ligesom halvdelen af årgang 2002 er han den ene halvdel af en søskendeflok på to, og så må hans søskende være en pige, for det er mest almindeligt at have en søskende af modsatte køn.

I nogle tilfælde har Mikkel to søskende - det sker for hver tredje elev i hans klasse - mens det er mindre sandsynligt, at han har 18 søskende, for det er der alene én eneste fra hele årgang 2002, der har.

Er læreren i tvivl om Mikkels placering i søskenderækken, kan han med større held gætte på, at Mikkel er enebarn.

Syv procent af børn født i 2002 er nemlig stadig deres forældres eneste øjesten.

Gryderet og havregrød

Ifølge Danmarks Statistik består Mikkels aftensmad oftest af gryderetter, men han spiser også ofte kylling og et-eller-andetgrønt.

Det er til gengæld ikke sikkert, der er så meget grønt i hans madpakke, som i de fleste tilfælde består af rugbrød med leverpostej og spegepølse.

Hvis der vel at mærke er noget, der hedder madpakke. Kun tre ud af fire af de yngste skoleelever spiser frokost hver eneste dag, mens antallet af morgenmadsspisere blandt de yngste er noget højere.

91 procent af de nye skoleelever er vant til at spise et måltid, inden de spadserer til skole, og for Mikkel og hans nye kammeraters vedkommende er der ofte tale om brød med pålægschokolade eller syltetøj, når der skal spises morgenmad. Det supplerer han måske med produkter som havregryn og cornflakes.

Kilder: Danmarks Statistik, Børnerådet, Sundhedsstyrelsen, Undervisningsministeriet, DMI, Medierådet.

Velkommen i 0. klasse, Mikkel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce