Vejvinkler giver færre ulykker

De hvide vinkler hjælper trafikanterne på motorvejen til at holde større afstand til den forankørende. Det viser en optælling, som Vejdirektoratet har foretaget.
Foto: Peter Leth-Larsen

Vejvinkler giver færre ulykker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Afstandsmærkerne på motorvejene skal bevares indtil 2013, mener Vejdirektoratet. De har en effekt, viser optælling.

Tæt trafik: Det er ikke andet end hvid maling, men måske har de medvirket til at redde liv. Vejdirektoratet har siden 2007 på flere motorvejsstrækninger malet hvide vinkler, der skal vise bilisterne, hvor stor afstand de skal holde til den forankørende. Og ifølge P4 København har vinklerne vist deres værd.

- Den trafiksikkerhedsmæssige effekt er relativt stor, for det er forventeligt 11 procent af ulykkerne, der vil forsvinde, hvis man har afstandsmærker på vejen, siger Johan Sondrup Poulsen, plan- og sikkerhedschef i Vejdirektoratet, til P4 København.

Vejdirektoratets optælling viser, at afstandsmærkerne har sænket antallet af køretøjer, der havde mindre end et sekunds afstand til den forankørende, med fem procent.

- Det konkrete forsøg dokumenterer jo ikke, om det har haft en effekt på dræbte og kvæstede, men der er ingen tvivl om, at høj fart og lav afstand er en farlig cocktail. Så vi må formode, at forsøget rent faktisk har haft en effekt på trafiksikkerheden, siger Anders Rosbo, som er direktør i Rådet for Sikker Trafik.

Færre kører tæt

På Fyn er der hvide vinkler på en fire kilometer lang strækning af motorvej E20 mellem Aarup og Ejby i det vestgående spor.

Ifølge rapporten fra Vejdirektoratet har vinklerne blandt andet haft den effekt, at antallet af køretøjer med under et sekunds afstand til den forankørende er blevet reduceret med 19,8 procent.

Vejdirektoratet har endnu ikke afgjort, om det vil anbefale at gøre de hvide vinkler til en fast del af motorvejenes udstyr, men direktoratet har foreløbig bedt Transportministeriet om lov til at bevare afstandsmærkerne indtil udgangen af 2012.
Fakta
- Der er ingen tvivl om, at høj fart og lav afstand er en farlig cocktail. Så vi må formode, at forsøget rent faktisk har haft en effekt på trafiksikkerheden.

Vejvinkler giver færre ulykker

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce