Tilstanden på de kommunaltejede fynske veje halter, viser ny analyse.
Værst ser det ud i Odense Kommune, hvor små veje og villaveje er særdeles forsømte.

Store huller fyldt med vand og småsten er langt fra et særsyn på vejene i Odense Kommune. Mange steder er hullerne halvhjertet forsøgt lappet, men vintre med meget regn og skiftende temperaturer har sat sine tydelige spor.

Faktisk er vejene i Odense Kommune i så dårlig stand, at de suverænt tager prisen foran de andre fynske kommuner.

Det viser en omfattende analyse af de kommunaltejede veje i Danmark, som er lavet af Vejdirektoratet i samarbejde med KL og Kommunalteknisk Chefforening (KTC).

Problemet er størst på de mindre veje i kommunen, fordi vedligeholdelsen af vejene bliver prioriteret i forhold til den betydning vejene har for trafikken. Det fortæller Teamleder i Team Vej, Poul-Ivan Ikkala.

- Det man derfor kan opleve er, at asfaltbelægningerne på mindre villaveje, boligveje og fordelingsveje er i en meget ringe tilstand, siger han.

Hjælp os med at kortlægge huller i vejen:

Se i fuld skærmstørrelse

Er der huller i vejen i dit nærområde, så klik på blyanten i øverste højre hjørne for at tilføje et punkt på kortet,

Øjebliksbillede viser kæmpestort efterslæb

Analysen er et øjebliksbillede, som fortæller, hvordan vejene har det i de danske kommuner. Og resultatet er ikke just opmuntrende. Lige nu har de 88 kommuner, som har leveret tal til analysen, et efterslæb på 376 millioner kroner. Det betyder, at der skal spyttes 376 millioner kroner i kassen, hvis de danske vejes nuværende tilstand skal opretholdes.

- Vi kan konstatere, at lige nu er vi ude i, at kommunerne æder af vores vejkapital. Vi fodrer hunden med halen, og det er det, vi giver videre til vores børn og børnebørn siger Michael Kirkfeldt, som er formand for faggruppen Veje, Trafik og Trafiksikkerhed ved KTC.

Hvis de kommunaltejede vejes tilstand skal op på bare et acceptabelt niveau, kommer det til at koste mellem 50 og 75 milliarder kroner, konkluderer analysen.

Odenseanske veje er snart udtjent

I Odense Kommune står det så slemt til med de kommunale veje, at de på nuværende tidspunkt samlet set har en restlevetid på 33 procent. Det betyder - oversat til dansk - at vejene har levet to tredjedele af deres liv, og at der er behov for omfattende investeringer inden for den nærmeste fremtid.

- Odense Kommune har et stort efterslæb på vedligeholdelse af vejene, og det er derfor, at vejene ser ud som de gør. Det er synligt og mærkbart, når man kører derude i virkeligheden, siger Poul-Ivan Ikkala, og tilføjer, at det betyder, at Odense Kommune jævnligt får henvendelser om at vejenes tilstand er dårlig.

Du kan tippe Odense Kommune om huller i vejen ved at klikke på dette link.

- Det svarer til, at hvis du køber en bil og den kan holde i femten år. Når de første ti år er gået, og der er fem år tilbage af bilens levetid, og du så ikke er begyndt at spare op til ny bil endnu. Sådan forklarer Michael Kirkfeldt det problem, som restlevetiden på 33 procent lige nu giver Odense Kommune.

Odense Kommune besluttede tilbage i 2014, at der fra 2015 til 2018 skulle kastes yderligere 12,8 millioner i at forbedre de mest trafikerede veje i kommunen.

  • Af: