Vejdirektoratet: Så hold dog til højre, bilister!


Vejdirektoratet: Så hold dog til højre, bilister!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vejdirektoratet vil med ny kampagne bryde bilisternes dårlige vane med at køre i venstre vejbane på motorvejen. Effekten skal herefter måles på tre strækninger, heriblandt en del af Fynske Motorvej.

- Her kan I se, at det er ved at gå galt. Lige dér!

Anne-Mette Nyhuus, kommunikationskonsulent fra Vejdirektoratet, nikker frem mod trafikken på Fynske Motorvej, fem kilometer fra rastepladsen Kildebjerg Nord. Lidt foran i venstre vejbane kører fire biler. Den forreste vil ikke trække ind til højre, og de tre bagvedliggende biler er ved at miste tålmodigheden.

- Man kan simpelthen se, hvordan deres bremselys lyser op med mellemrum. Specielt ham den ene er ved at være godt irriteret, kan man se.

Selv er hun nødt til at sænke farten. Hun ligger bagved en lastbil og vil gerne overhale. Men hun kan ikke komme ud i venstre side. Der er for mange biler.

Anne-Mette Nyhuus er en af de medarbejdere fra Vejdirektoratet, der er ved at sparke kampagnen Hold til højre - det er det modsatte af venstre i gang. Hun har indvilget i at køre en tur med Fyens.dk's reporter og fotograf for at demonstrere, hvorfor det er vigtigt at trække ind til højre, når man er færdig med at overhale.

- Det er bilisters irritationsmoment nummer ét. Ifølge en Megafonmåling fra i år mener 77 procent af bilisterne, at det er et problem, at vi ikke holder til højre på motorvejen. Og så viser stikprøver, at det kan medføre trafikulykker, forklarer hun.

Kampagnen
I uge 45 og tre uger frem kører Vejdirektoratet kampagnen Hold til højre - det er det modsatte af venstre for at få flere bilister til at holde sig til højre vejbane på motorvejen.En Megafonmåling fra 2017 viser, at 77 procent af bilisterne selv mener, at det er et stort problem, når der ikke holdes til højre på motorvejen. 

9 ud af 10 mener selv, at de er hensynsfulde i trafikken, men kun 4 ud af 10 mener, at andre viser hensyn til dem i trafikken.

Stikprøver viser, at hver gang der er en bilist, der ikke holder til højre, går det i gennemsnit ud over to andre bilister.

Kampagnen lanceres med en event på tre rastepladser rundt om i landet, hvor man kan få fat i en magnet-streamer til sin bil og stille spørgsmål til Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet vil i løbet af de fire uger måle effekten på en del af Østjyske Motorvej, Fynske Motorvej og Vestmotorvejen.

 

Kilde: Vejdirektoratet

 
Det er ét af disse skilte, man kan møde, når man kører mellem afkørsel 54 og 55 på Fynske Motorvej. Skiltene er en del af en landsdækkende kampagne fra Vejdirektoratet, der skal få flere bilister til at holde til højre. FOTO: Nils Mogensen Svalebøg
Det er ét af disse skilte, man kan møde, når man kører mellem afkørsel 54 og 55 på Fynske Motorvej. Skiltene er en del af en landsdækkende kampagne fra Vejdirektoratet, der skal få flere bilister til at holde til højre. FOTO: Nils Mogensen Svalebøg

- Jeg vil gerne hurtigt frem

Kampagnen, der er startet i denne uge og strækker sig over fire uger, lanceres med et event på tre rastepladser rundt om i landet. Et af stederne er Kildebjerg Nord, vestgående retning, på Fynske Motorvej.

Her stod fem medarbejdere fra Vejdirektoratet tirsdag klar til at fortælle om kampagnen. Her blev også uddelt magnet-streamere med ordene "Hold til højre".

- Vi har snakket med rigtig mange bilister, og de fleste synes selvfølgelig, at de kører, som de skal. Men der er også dem, der gerne vil indrømme, at 'ja, jeg kører i venstre side. Jeg vil gerne hurtigt frem', fortæller Anne-Mette Nyhuus.

Ifølge leder af trafiksikkerhedsafdelingen i Vejdirektoratet, Marianne Steffensen, kan regler og bøder ikke gøre det alene. Derfor har Vejdirektoratet forsøgt at tænke i andre baner for at få bilisternes opmærksomhed.

- Vi har valgt en kampagne, der gør os i stand til at tale direkte til bilisterne ude på vejene. Det sker ved hjælp af vejskilte og mobile budskaber i form af magneter til biler, der på humoristisk facon appellerer til, at bilisterne holder til højre, siger hun.

De pågældende skilte er på Fynske Motorvej placeret mellem frakørsel 54 og 55. Vejdirektoratet vil i de kommende fire uger måle effekten på denne strækning samt to andre i Danmark for at undersøge, om bilister bliver bedre til at holde til højre.

- Det er en dårlig vane, som vi skal lære at lægge fra os. Det eneste, der virker, er gentagelser, gentagelser og gentagelser. Så vi bliver ved med at sige det, indtil det virker, lyder det fra Anne-Mette Nyhuus.

Det er lovpligtigt at holde til højre. Man må kun trække ud i venstre vognbane i forbindelse med en overhaling.

Vejdirektoratet: Så hold dog til højre, bilister!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce