Vandselskaber taber retssag: Forbrugere skal betale 36 mia. kr. i vandskat

Sagen om skat på vand og spildevand har kørt i flere år. Foto: Michael Svenningsen

Vandselskaber taber retssag: Forbrugere skal betale 36 mia. kr. i vandskat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dom efterlader milliardregning hos de danske vandforbrugere. Vandselskaber kræver politisk handling.

Dom: Et nederlag for den almindelige vandforbruger. Sådan kalder direktør i Danske Vandværker, Allan Weirup, den dom, som Østre Landsret afsagde tirsdag.

Dommen blev afsagt i en principiel sag mellem Skatteministeriet og to vandværker i Hjørring og Hvidovre, som de private vandværker i Danske Vandværker og sammenslutningen af offentlige vand og spildevandsselskaber Danva har ført.

Afgørelsen betyder, at vandforbrugerne risikerer at betale skat, hver gang de åbner for vandhanen eller skyller ud i toilettet. En lov fra 2009 betyder, at vandværker og spildevandsselskaber er aktieselskaber, og har de et overskud, skal de betale skat. Men Skat udregner selskabernes værdier på en anden måde, end der blev lagt op til i loven. Ifølge Skat skal selskaberne over en årrække betale en skatteregning på i alt 36 mia. kr.

- Vi er både overraskede over dommen og skuffede over den på vandforbrugernes vegne. Der var en helt klar aftale i det politiske forlig om, at vandsektorloven ikke skulle udløse nævnværdige skatteindtægter, men det gør den, siger Allan Weirup.

- Alene Skats egne beregninger dokumenterer, at de politiske intentioner med vandsektorloven ikke blev efterlevet. Det er lovsjusk, at vi på vegne af danskernes pengepung ønskede at få rettet op på. F.eks. kræver Skat, at Silkeborg Vand betaler en ekstraregning på hele 450 mio. kr. i udskudt skat svarende til, at kunderne i Silkeborg hver skal betale 420 kr. ekstra de kommende 50 år, siger direktør i Danva, Carl-Emil Larsen.

Uenighed om dommen

De fem dommere i landsretten var ikke enige om dommen i den meget komplicerede sag. En dommer mener, at Skats værdiansættelse er forkert eller mangelfuld og mente, at Skatteministeriet skulle genbehandle sagen. Danva og vandselskaberne vil nu nærlæse domme og tage stilling til evt. anke til Højesteret.

Samtidig vil organisationerne gå til politikerne.

- Jeg synes, den her dom kalder på, at politikerne begynder at komme på banen, siger Allan Weirup.

Vandselskaber taber retssag: Forbrugere skal betale 36 mia. kr. i vandskat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce