Valgrygterne står fast på tirsdag


Valgrygterne står fast på tirsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NÆSTEN: Christiansborg tror på februarvalg

Der går sjældent røg af en brand, uden der er ild, hedder det som bekendt. Men lad det være sagt straks. Det er stadig kun Anders Fogh Rasmussen og måske hans nærmeste rådgivere, som kender svaret.

Men det er vanskeligt at finde mange på Christiansborg, der afviser, at statsministeren udskriver valg på tirsdag. Bomben er ikke valg, men at Anders Fogh lader være med at udskrive det.

Der er masser af røg, som tyder på ild. Statsministeren indledte den politiske sæson søndag på det radikale nytårsstævne i Nyborg med et såkaldt stort signal. Der bliver ingen store velfærdsreformer, der træder i kraft før efter næste valg om formentlig fire år. Og kun med bredt flertal. Socialdemokraterne skal være med.

Sådan demonterer man på forhånd en generende debat. Nu behøver statsministeren ikke frygte de unge venstreløvers profileringstrang med 10 teser og andet, som skaber utryghed blandt store vælgergrupper. Tværtimod er han nærmest stopklods mod nye idéer.

Anders Fogh har også meddelt, at mindehøjtideligheden over de danske flodbølgeofre først finder sted til april, når de sidste ofre er identificeret. Han undgår dermed enhver debat om, at han slår politisk mønt af katastrofen, hvis han en af de kommende uger står på en strand i Thailand midt under valgkampen. Hvad han i øvrigt selv givet vil finde uværdigt.

Besværlige solomarkeringer fra partifæller bliver øjeblikkeligt slået ned. Venstremanden fra Bornholm, Thor Gunnar Kofoed, fik således tirsdag kærligheden eller snarere det modsatte at føle, da statsministeren på det skarpeste lagde afstand fra Kofoeds sammenkædning af pulversag og indvandrerdebatten. Afvisningen var nærmest påfaldende hård. Tvivl om tolkning af udtalelserne kom ikke den anklagede til gode.

Allerede valgkamp

I det hele taget er Christiansborg allerede i valgkamp. Regeringen skal ikke regne med at få vedtaget noget som helst af betydning. Den ære giver oppositionen den ikke. Og overbuddene flagrer. Løfter om lavere takster over Storebælt er kun begyndelsen. Det stopper kun et valg.

Et valg nu skubber offentliggørelsen af indenrigsminister Lars Løkke Rasmussens 50 lovforslag, der fastlægger kommunalreformen i paragraffer og lovtekst. Oppositionen i valgkamp får sværere ved med vægt at finde djævlen i detaljen. Den kan regeringen stadig løbe fra.

Anders Fogh Rasmussen benytter ligeledes enhver lejlighed til at understrege betydningen af uddannelsespolitikken, især folkeskolen. Tydeligvis skal det være en motor i en valgkamp og så brænder man selvfølgelig kun argumenterne af, hvis der skal trædes på speederen nu.

Man kan nærmest blive ved. Det giver knap nok pengene igen i de interne Christiansborg-sweepstakes at spille på valgudskrivelse på tirsdag med sandsynlig valgdato tirsdag 8. februar eller måske mere utraditionelt torsdag den 10. Begge dage lige før, de fleste holder vinterferie.

Modargument

Eneste argument imod er en større erhvervsrejse, som den konservative vicestatsminister Bendt Bendtsen har annonceret til Kina i slutningen af måneden. Det bruger de få som modargument, når de ikke tror på rygterne om valg nu.

Men det holder ikke. Af to årsager. Dels kan en sådan rejse naturligvis aflyses eller gennemføres med departementschefen i spidsen. Dels er det langt fra sikkert, at Bendt Bendtsen endnu er indviet i statsministerens planer.

Valgudskrivelsen er statsministerens eget anliggende og ansvar.

Krise

Bare tænk på den forrige regering tilbage i 1997, da den radikale leder og vicestatsminister Marianne Jelved først under åbningsdebatten fandt ud af, at den daværende socialdemokratiske statsminister Poul Nyrup Rasmussen ville benytte anledningen til at bimle med valgklokken. Det betød afbrydelse på afbrydelse af Folketingets debat og krisemøder i regeringen, før det lykkedes hende at blokere Nyrups planer.

Man må håbe for Venstre og konservative, at den nuværende regering ikke arbejder helt på samme måde og Bendt Bendtsen vil naturligvis ikke opføre sig som Jelved. Vil Fogh have valg, får han det.

Og det vil han nok. Med fare for at være til grin på onsdag vil denne kommentator heller ikke stikke hovedet i busken.

Vi får travlt fra tirsdag...

Valgrygterne står fast på tirsdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce