Typisk afgør vælgerne først meget sent, hvilken person de vil stemme på til kommunalvalg

Mange af os aner endnu ikke, hvem vi vil stemme på til kommunalvalget 21. november.

- Derfor er valgkampen de næste fire uger helt afgørende for, hvordan valget ender, siger kommunalforsker ved Syddansk Universitet, Ulrik Kjær.

Ved valget for fire år siden, vidste kun hver fjerde en måned før valget, hvilken person de ville stemme på. Godt halvdelen vidste dog, hvilket parti/liste vedkommende skulle stille op for.

Kommunernes opgaver

Byrådspolitikerne har ansvaret for en række af de opgaver, der er tæt på borgerne. Det gælder blandt andet:Børnepasning, ældrepleje, folkeskole, det sociale område (f.eks. misbrugsbehandling og anbringelser), sundhedsopgaver (f.eks. forebyggelse, pleje og genoptræning), servicering af det lokale erhvervsliv, integration, aktivering og beskæftigelse, kultur og fritid (f.eks. biblioteker, musikskoler og sportsfaciliteter), natur og miljø (f.eks. naturbeskyttelse og vandmiljøkontrol) og kommunale veje.

Kilde: KL

- For kandidaterne er valgkampen derfor også en konkurrence mod de andre partifæller, siger Ulrik Kjær.

Langt de fleste stemmer personligt til kommunalvalg. Det gælder typisk tre ud af fire vælgere. Og især i Odense Kommune er mange kandidater at vælge mellem. Her stiller 145 kandidater op, mens der på Ærø kun er 45 bejlere til byrådet. I alt er der i de ti fynske kommuner 899 kandidater.

Ældrepleje vigtig

Det vigtigste valgtema for fynboerne er kommunens tilbud til de ældre. Det viser en stikprøve, som Avisen Danmark har lavet blandt læserne. Også ved tidligere valg har flest vælgere peget på de ældres forhold som det vigtigste.

- Det passer fint med, at ældreområdet berører mange og er et område, hvor kommunalpolitikerne har stor indflydelse. Der kan være debat om, hvordan ældreplejen skal indrettes? Skal de ældre blive i eget hjem længst muligt? Hvilke aktiviteter skal der være for de ældre, og hvilken mad skal tilbydes?, nævner Ulrik Kjær.

Han peger på, at også børnepasning, skoler og andre nære velfærdsområder, vægter højt hos vælgerne.

Kandidattest hitter

Spørgsmålet er så, hvor vælgerne henter deres viden for at kunne sætte krydset?

- Det er først og fremmest hos de lokale og regionale medier, fordi de landsdækkende medier ikke kan gå ned i hver enkelt kommune. Derfor er de lokale mediers dækning af kommunalvalget supervigtig, siger Ulrik Kjær.

Ved det seneste kommunalvalg tilbød DR i samarbejde med Altinget.dk en kandidattest, hvor kandidaterne blev bedt om at svare på 11 spørgsmål. De samme spørgsmål kunne vælgerne så besvare og derefter se, hvilken kandidat de var mest enige med. I løbet af valgkampen blev testen taget 2,6 millioner gange.

- Vi ved ikke, om testen afgør krydset, og problemet er, at det typisk er de samme spørgsmål alle kandidater får uanset kommune, siger kommunalforskeren.

Ved dette valg tilbyder fyens.dk en kandidattest, hvor der også er helt lokale spørgsmål.

- Det gør den mere brugbar for vælgerne, siger Ulrik Kjær.

Kandidattesten går i luften i november.

  • Bakkær_Birgit_(2015)_002

    Af:

    Politisk journalist samfundsredaktionen. Udover politik allround har jeg særligt fokus på de fynske kommuner, trafikpolitik og kirkeforhold og har stået bag kampagner som "Fyn under forvandling", "Velfærd-hvad vil du ofre?", den fynske kirkegang, demokratikampagnen "Fyn for folket", "Ved vejkanten" og kampagne om broafgiften på Storebælt. Baggrund: Jeg har været lokalredaktør på Fyns Amts Avis i Ringe, siden lokalredaktør Midtfyns-redaktionen Fyens Stiftstidende og siden 2010 samfundsredaktionen Fyens Stiftstidende.