Den fynskvalgte folketingspolitiker Jan Johansen er ærgerlig over, at en stram flygtninge- og indvandrerpolitik koster vælgere, men er fortsat overbevist om, at det er den rigtige linje.

I en ny meningsmåling foretaget af Megafon for TV2 og Politiken går Socialdemokraterne syv procentpoint tilbage - den største tilbagegang siden 1998 - og ifølge undersøgelsen er årsagen til vælgertabet partiets stramme flygtninge-/indvandrerpolitik.

Hos den fynske socialdemokrat Jan Johansen er der forståelse for vælgernes beslutning, men samtidig en overbevisning om, at det er den rigtige politik, paritet fører.

- Jeg er selvfølgelig ked af, at vi går tilbage på grund af flygtningedebatten, men jeg mener, vi har lagt en god linje, hvor vi handler ud fra virkeligheden. Vi kan ikke rumme alle, og gør vi som i Sverige, så ender det med, at vi skal til at spare. Det vil ikke gå ud over dem med de største indtægter, men derimod de svage i samfundet, skolebørnene og de ældre. Vi kan ikke rumme hele verden, og derfor laver vi den politik. Det står jeg ved, siger Jan Johansen.

Folketingsmedlemmet mener ikke, at meningsmålingerne afspejler et parti, der er ude af trit med sine vælgere, men mener, at politikken er den rigtige løsning for at holde fast i de socialdemokratiske værdier for det danske samfund.

- Vi er ikke ude af trit med vælgerne. Jeg forstår, det er svært at sidde derude og se, men vi har stukket en linje ud for at holde fast i det Danmark, vi kender, hvor vi vil hjælpe og kæmpe for et lige samfund. Jeg kan godt se, hvem der kommer til at betale regningen. Det er de svage i samfundet, og dem vil jeg gerne beskytte, siger han.

Det, der gør mest ondt

For Jan Johansen var det alligevel ikke helt uden kvaler, at han stillede sig op bag partiets politik. Udsigten til tre års ventetid for familiesammenføringer var en hård kamel at sluge.

- Familiesammenføringen har efter min mening været det, der gjorde mest ondt, ved vores politik. Det er hårdt, at man først kan få sammenført familien efter tre år, men vi vil jo gerne, at EU og Europa tager ansvaret for det her samlet. Jeg er ked af, at vi bliver ramt af politikken, men jeg mener, vi gør det rigtige.

Socialdemokrat og borgmesterkandidat i Faaborg-Midtfyn Hans Stavnsager har det på samme måde med den den omstridte lov.

- Der er forskellige holdninger i mange partier i øjeblikket, og det stiller os over for nogle nye udfordringer. Partier, arbejdspladser og familier er splittede i den her debat, så det, at vi er uenige i Socialdemokratiet, det, synes jeg ikke, er så mærkeligt. Jeg havde stemt for, hvis jeg sad i Folketinget, men specielt omkring tre års reglen (for familiesammenføring, red.) ville jeg have svært ved at vedtage det, siger Hans Stavnsager.

Vi er ikke DF Light

Den stramme udlændingepolitik er ifølge Jan Johansen et udtryk for en realistisk tilgang til flygtninge- og migrantstrømmene mere, end det er et forsøg på at kapre stemmer til højre for midten.

- Vi går ikke efter Dansk Folkepartis stemmer. Vi er ikke DF Light. Jeg ser på det her ud fra det, jeg selv er: ufaglært. Det er dem, det vil gå ud over, hvis vi bare lukker en masse ind, siger Jan Johansen.

Socialdemokratiet er stadig største parti i den røde blok, men den store overraskelse er nok, at med 9,3 procent af stemmerne går Uffe Elbæks parti, Alternativet, til at blive det næststørste på venstrefløjen.

Ved middagstid fredag kom Greens Analyseinstitut med en anden meningsmåling, hvor Socialdemokraterne også går tilbage, men det er en mindre markant tilbagegang fra 25,3 procent af stemmerne til 24,5.

Mere om emnet

Se alle

Efter chokmåling: Voxmeter har kun lille S-nedtur

Valgforsker: Regeringsmagten slider på Venstre

S: Vi overfortolker hverken gode eller dårlige målinger