V vil flytte 400 millioner fra DR og til public service-pulje

DR-byen, Danmarks Radios hovedsæde og DR's koncerthus i Ørestad. Hvis det står til Venstre, vil der komme færre penge den vej i fremtiden.

V vil flytte 400 millioner fra DR og til public service-pulje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Public service-pulje skal udvides markant med penge fra DR, mener Venstre. DF giver blandet modtagelse.

Flere medier og selskaber skal have mulighed for at kunne søge midler til at lave public service-indhold til medieforbrugere i Danmark.

Det mener regeringspartiet Venstre, der er klar til at skære 400 millioner kroner af DR's budget og i stedet bruge pengene på at udvide public service-puljen. Det skriver TV2.

DR er med 3,7 milliarder kroner om året den største aftager af licensmidlerne i dag.

- Vi mener godt, man kan lave public service-indhold for mindre end det, siger Britt Bager, Venstres kultur- og medieordfører.

- Derfor vil vi tage 300 eller 400 millioner fra DR, og så vil vi tage 100 millioner fra mediestøtteordningen, fordi de danske dagblade også kommer til at kunne søge den her pulje, siger hun til TV2.

Forslaget kommer op til forhandlingerne om et nyt medieforlig, der skal træde i kraft 1. januar 2019.

Venstre lægger med forslaget op til at øge public service-puljen fra 35 millioner kroner til 300-500 millioner kroner om året.

- Der er mange andre end DR, der producerer rigtig godt public service-indhold allerede i dag, og dem vil vi gerne bringe mere i spil.

- Jeg tror, der er små gode idéer rundt omkring, som vil få lov til at blomstre, og det vil alle danskere få rigtig stor glæde af, siger Britt Bager til TV2.

Public servicepuljen har til formål at støtte ikke-licensfinansierede medier til produktion af dansk drama og dokumentar samt dansksprogede public service-programmer målrettet børn og unge.

TV2 får størstedelen af millionerne i puljen, som det ser ud i dag.

Hos Dansk Folkeparti er medieordfører Morten Marinus ikke umiddelbart parat til at skære i mediestøtten til dagbladene for at udvide public service-puljen.

Men han er positivt stemt over for at skabe et slankere DR.

- I Dansk Folkeparti har vi som første prioritet at spare på DR, så danskerne kommer til at slippe billigere i licens.

- Men derudover er vi da parate til at diskutere, om flere licensmidler skal fra DR ud i en større public service-pulje, siger Morten Marinus.

DF har tidligere foreslået at skære 25 procent af DR's budget på 3,7 milliarder om året.

FAKTA: 2500 kroner om året sikrer radio og tv uden reklamer
Venstre foreslår som optakt til medieforhandlingerne, at alt dansk produceret public service-indhold fremover skal samles på en app og en tv-kanal kaldet Danflix.

Samtidig foreslår Venstre at skære 400 millioner kroner fra DR og i stedet flytte pengene over i en styrket public service-pulje.

Her kan du blive klogere på licensen i Danmark, der finansierer public service-indholdet:

* Du skal betale licens, hvis du er over 18 år og har et licenspligtigt apparat. Det vil sige tv, radio, computer eller smartphone.

* Medielicens vil i 2017 koste 2492 kroner om året. Man kan vælge at betale månedligt eller halvårligt.

* Medielicensen går til at sikre, at vi i Danmark kan se tv og høre radio uden reklamer og fri for politiske interesser.

* Danmarks Radio er forpligtet til at levere public service, som dækker over nyheder, undervisning, kunst og underholdning.

* Det er kun pensionister og førtidspensionister, der kan søge om af få halveret medielicensen, hvis deres indkomst ikke er for høj.

* 67 procent af medielicensen går til DR, der bruger den til at lave radio, tv, net og koncerter for.

* DR får årligt cirka 3,7 milliarder kroner fra licenspengene.

* De regionale TV2-stationer får ni procent af den årlige licens, og to procent går til Radio24Syv, mens én procent går til, at der kan laves lokalradio- og -tv rundt omkring i landet.

* Cirka 2,4 millioner husstande betaler licens.

Kilde: Danmarks Radio og Kulturministeriet.

V vil flytte 400 millioner fra DR og til public service-pulje

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce