Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt har i går holdt afskeds- reception på Christiansborg. Elisabet Svane er politisk kommentator hos Fyens Stiftstidende og kigger her tilbage på hovedpersonens politiske karriere.

Elisabet Svane, hvordan vil du beskrive Helle Thorning-Schmidt som politiker?

- Hun er en usædvanlig politiker, fordi hun startede med at blive formand. Hun rakte simpelthen hånden op og sagde: "jeg vil gerne være formand". Hun er ret ukuelig. Rent ideologisk har hun været ret upræcis. Hun er hurtig til at træffe beslutninger, dvæler ikke ved noget og er én, der vil videre.

Hvad har været hendes største politiske sejr?

- Det var helt klart, at hun blev statsminister efter at have været formand i seks år. At hun så blev den første kvindelige statsminister kom oveni. Økonomien blev også bedre i Danmark under Thornings ledelse, og hun fik flyttet Socialdemokratiet derhen, hvor hun gerne ville have det. Den sidste tid inden valget var en god periode for Thorning, for der var ro, og det var nok den mest stabile periode.

Hvad har så været hendes største nederlag?

- Det var, at hun ikke kunne vinde over Lars Løkke Rasmussen anden gang. Så nederlaget bunder i, at hun kun var statsminister i én periode. Så det var en kort periode, hvor man ikke når at få foldet hele sit potentiale ud. Men guderne skal vide, at der var mange begynderfejl i starten. Det blev heldigvis bedre.

Hvad vil danskerne især huske Helle Thorning- Schmidt for?

- Hun vil altid blive husket som den første kvindelige statsminister. Det var ikke noget, som betød ret meget, imens hun var det, men det vil blive større, efter hun er stoppet. Så tror jeg også, at hun vil blive husket for sit ydre. Hun er jo en ualmindeligt elegant og flot dame. Man vil også huske hende for de ret voldsomme ting, som hun var igennem med den skattesag. Det var ikke noget, som alle går igennem, og derfor vil hun også blive husket som ukuelig og ret sej. Jeg tror, at man med tiden vil dømme hende lidt mildere på baggrund af, at hun var sej i den periode. Men hun har aldrig spillet hverken familiekortet, kvindekortet eller morkortet i sin politiske karriere. Hun er ikke en type, som vil have, at man skal have ondt af hende. Hun har været politiker fuldt ud. Hun vil også blive husket for sin politik, som blev ændret radikalt - bogstaveligt talt - da hun fik De Radikale om bord. Det var svært at se, hvad hendes politiske linje var. Men hvis tingene ikke kan lade sig gøre, har Helle Thorning altid gjort noget andet i stedet. Hun sidder ikke og fedter med det. Når det kommer til hende som person, vil man huske hende for at være enormt usnobbet og ligetil. Og det har hun været igennem hele sin karriere.

Vender hun tilbage til dansk politik engang i fremtiden?

- Med Helle Thorning- Schmidt skal man aldrig sige aldrig. Men jeg kan ikke se det for mig. Hun har fået et fantastisk job, men selvfølgelig et andet slags job. Hun går tilbage til den internationale verden, og jeg tror, at hun vil blive rigtig god til sit nye job. Den her udadvendte del mestrer hun jo til perfektion. Det gør mange politikere, men hun er virkelig god til det. Hvis hun skulle vende tilbage til politik, tror jeg måske, det kunne være noget europæisk politik. Men igen, man skal aldrig sige aldrig.

Af Mia Sylvester Augustinus

misau@fyens.dk

  • Af:

Mere om emnet

Se alle

BLÅ BOG: Fra statsminister til direktør

Thorning sagde farvel med opsang til Borgen