Universiteter må nedlægge studier

12 procent færre unge er blevet optaget på landets universiteter i år i forhold til 2007. Det får flere studieledere til at foreslå, at universiteterne samarbejder om at lukke mindre studier, så de er at finde færre steder i landet.
Foto: Martin Zakora/POLFOTO

Universiteter må nedlægge studier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Universiteterne bør lukke mindre studier, så de udbydes færre steder i landet. Det mener to studieledere, der også ønsker et samarbejde med andre læreanstalter

Mor og fars glæde over Amalies fine studenterhue kan blive ødelagt af, at hun må flytte langt væk fra hjemmet for at læse videre. Universiteterne er truet på pengepungen af årets rekordlave optag af nye studerende, og det bør få dem til at samarbejde om at nedlægge uddannelser med mange tomme pladser, mener studiechef ved Københavns Universitet Jakob Lange.

- Universiteterne er simpelthen nødt til at sætte sig ned og snakke sammen om en arbejdsdeling mellem universiteterne, så man fordeler de mindre populære fag på færre universiteter, i stedet for at det halter alle steder, siger Jakob Lange.

Han mener, at faldet i antallet af optagne studerende på 12 procent skal rettes op helt og hurtigt, hvis ikke universiteterne skal være tvunget til at handle.

- Der er stadig basis for at oprette store fag som dansk og historie på alle universiteter, men lige så snart det kommer til fag som engelsk, tysk og fransk, så kniber det, siger Jakob Lange.

Han får opbakning på Syddansk Universitet, hvor rektor og formand for Rektorkollegiet, Jens Oddershede, erkender, at de mange tomme pladser i undervisningslokalerne stjæler en god bunke af de penge, universiteterne modtager i forhold til antallet af elever.

- Idéen om at samle de små og trængte uddannelser på færre steder er en rigtig og en god idé, siger Jens Oddershede og forklarer, at landets universiteter allerede har forsøgt at kortlægge, hvilke uddannelser på humaniora, der med fordel kan lukkes på bestemte universiteter. Også Videnskabsministeriet var med i arbejdet, men planen er endnu ikke blevet til noget.

- Det kræver, at de enkelte universiteter også er klar til at bidrage til det, for så er det en god idé for både samfundet og den enkelte studerende, mener Jens Oddershede.

Velviljen er ikke lige stor på alle universiteter. På Aarhus Universitet er rektor Lauritz Holm-Nielsen mere tilbageholdende over for at nedlægge studier

- Vi er selvfølgelig klar til at diskutere det. Men jeg mener også, at man skal tage den med ro, til vi lige ser, hvor stort problemet bliver, siger rektoren, der kan glæde sig over, at Aarhus Universitet med "kun" syv procents faldende interesse fra studerende er mindre ramt end universiteterne i København, Aalborg og Syddanmark.

Han vurderer, at det er vigtigt for søgningen til universiteterne, at unge fra landets yderområder ikke skal rejse for langt for at kunne læse deres fag.

Det problem mener Jakob Lange ikke eksisterer her i landet.

- Danmark er jo ikke større, end at studerende godt kan flytte efter det fag, de gerne vil læse, siger Jakob Lange.

De tre universitetsledere fra landets største byer kan derimod godt blive enige om, at der er fordele ved, at universiteterne også udbyder fag i samarbejde med uddannelsessteder som professionshøjskoler med blandt andet lærere og sygeplejersker og med handelshøjskolerne.

- Det er også en rigtig god idé, som vi allerede forsøger at arbejde på. Mere specifikt med læreruddannelserne, hvor de kæmper med nogle truede sprogfag, som vi så vil forsøge at udbyde i fællesskab, forklarer Jens Oddershede.

Jakob Lange er også stærk tilhænger af forsøget, selv om han forudser lidt startvanskeligheder.

- Det kan måske blive et kulturchok at få seminarier og universiteter til at arbejde sammen, men jeg tror efterhånden, at viljen er ved at være der, vurderer Jakob Lange. (ritzau)

Universiteter må nedlægge studier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce