Unicef: Forbud mod facere vil koste liv

Det vil koste liv, hvis de humanitære organisationer får forbud mod at hverve medlemmer på offentlige steder, siger generalsekretær i Unicef Danmark Steen Andersen. På billedet ses gadehververe i Odense.
Foto: Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Unicef: Forbud mod facere vil koste liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et forbud mod gadehvervning i forbindelse med revideringen af indsamlingsloven kan trække det økonomiske grundlag væk under de velgørende organisationer.

Et forbud mod at hverve nye medlemmer på gaden kan blive katastrofal for de velgørende organisationers økonomi og koste dem op til 70 procent af deres indtægter. Det viser en rundringning, Ritzau har foretaget.

I sidste uge foreslog cityforeningerne i København og Århus ellers et forbud mod de såkaldte face-2-face-medarbejdere, der forsøger at hverve medlemmer på offentlige steder. Foreningerne kræver forbuddet, fordi mange borgere ifølge dem føler sig generet af arbejdet.

Det vil dog være yderst kritisk for organisationernes arbejde, forklarer generalsekretær i Unicef Steen Andersen:

- Det kan lyde dramatisk at sige det, men det kan koste menneskeliv, det her. Et barn, der eksempelvis ikke bliver vaccineret, har jo alt andet lige større risiko for at blive udsat for sygdomme, og det er sygdomme, vi ved, tager livet af børnene, når de i forvejen er svage, siger han.

Hos Unicef kom cirka 12 millioner kroner i 2009 fra arbejdet på gaden og 35 millioner kroner ud af indtægter på i alt 130 millioner kroner kan spores tilbage til medlemmer fra gadehvervning.

Ved Folkekirkens Nødhjælp anslår man, at man vil gå glip af mellem 30 og 40 millioner kroner ved et forbud, mens hele 70 procent af indtægterne hos Amnesty International stammer fra gadearbejdet.

I stedet for muligheden for at konfrontere borgerne, foreslår cityforeningerne, at organisationerne tildeles boder, så folk frivilligt kan henvende sig, hvis de vil vide mere om arbejdet. Den idé giver Steen Andersen dog ikke meget for.

- Jeg kan love dig for, at hvis jeg stillede mig op alene ved Nordhavn station og bare stod stille med et Unicef-skilt, så ville det altså ikke give ret mange penge, siger Steen Andersen.
Fodgængere på Strøget i København
Fodgængere på Strøget i København
Foto: Tariq Mikkel Khan/POLFOTO/Arkiv
Fakta
- Jeg kan love dig for, at hvis jeg stillede mig op alene ved Nordhavn station og bare stod stille med et Unicef-skilt, så ville det altså ikke give ret mange penge.

Unicef: Forbud mod facere vil koste liv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce