Unge med topkarakterer klarer ikke universitet

Det ikke er dem med de højeste karakterer, der bider sig fast i studiet. Det er derimod studerende som Hamoun Ashournia og Mike Barnkob, der har været igennem en grundig samtale. De er her i gang med den mere håndværksprægede del af faget - syning i arm.
Foto: Jørgen Hansen

Unge med topkarakterer klarer ikke universitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Høje karakterer er ikke det vigtigste, viser erfaringer fra SDU. Det kan andre lære af, mener minister.

Med tårnhøje karakterer fra gymnasiet blæser de direkte ind på lægestudiet på kvote 1. Men hver fjerde af dem dropper ud igen - de fleste inden for det første år.

Overraskende tal viser nemlig, at studenterne med de højeste karakterer ikke altid er dem, der er bedst til at bide sig fast i et universitetsstudie. De er ikke klar til det.

- De har ikke behøvet at være i kontakt med den uddannelse, de søger ind på. De kan bare sætte et kryds, siger studievejleder Dina Andersen, Syddansk Universitet.

Anderledes er det med de studerende, der søger ind på kvote 2 og har lidt dårligere karakterer.

- De, der søger ind på anden vis, skal kunne forklare og begrunde, hvorfor de skal optages. At være afklaret og vide, hvad der kræves på en uddannelse, har betydning for, om man bliver på uddannelsen eller ej, siger Dina Andersen.

Dispensation

På medicinstudiet taler tallene deres tydelige sprog: Dobbelt så mange dropper ud af studiet blandt de studerende, der er optaget på kvote 1, som på kvote 2.

Tallene gør indtryk på videnskabsminister Helge Sander (V).

- Det viser, at Syddansk Universitet har fundet en god måde at optage på. Jeg håber, at flere universiteter kan finde på at bruge den fremgangsmåde, siger ministeren.

På Syddansk Universitet mener man ellers ikke, at regeringen ligefrem opfordrer til at veje andre kvalifikationer end det rå karaktergennemsnit.

- Vi kan ikke optage, som vi ønsker. Det kræver en dispensation hver eneste gang, vi ønsker at optage studerende på andet end karaktergennemsnittet. Jeg er modstander af de centralt fastsatte optagelsesregler. Det er en indskrænkning af universiteternes muligheder for at få de bedste studerende, siger rektor Jens Oddershede.

Kun hver tiende studerende må optages på kvote 2, men Syddansk Universitet har søgt dispensation, så flere af fremtidens læger, journalister og kiropraktorer bliver optaget på baggrund af samtaler og prøver.

Positiv minister

Videnskabsministeren afviser dog, at han er imod disse optagelsesformer.

- Det er formalia at få dispensation til at optage på de måder, som man gør på Syddansk Universitet, siger Helge Sander.

Ser du gerne, at flere bliver optaget på andet end karaktergennemsnit?

- Ja. Helt afgjort.

Helge Sander og regeringen har dog gjort op med den del af kvote 2-systemet, der gav studerende mulighed for at samle point. Det fortryder han ikke.

- Jeg er imod den nyttesløse pointjagt, og det skulle stoppes. Jeg kan ikke se, at man bliver mere kvalificeret af at have gået med rygsæk oppe i Himalaya-bjergene eller har passet tanken henne på hjørnet et par år, siger ministeren.

250 studerende bliver optaget på medicinstudiet i Odense i år. Halvdelen af dem på kvote 2.

Unge med topkarakterer klarer ikke universitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce