Unge læger kræver også fritid FORKÆLELSE: Læger skal lokkes til at blive med både penge og bedre arbejdsvilkår


Unge læger kræver også fritid FORKÆLELSE: Læger skal lokkes til at blive med både penge og bedre arbejdsvilkår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

- Vi må erkende, at tingene ændrer sig. De unge er vant til 37,5 timers arbejdsuge på sygehusene, og det forventer de at kunne fortsætte med. Det må vi respektere, siger Ole Nørskov, der er formand for de praktiserende læger på Fyn (PLO).

Med sine 56 år tilhører han selv en generation, der er vant til at lægge flere timer i jobbet.

- Vi kan ikke gøre noget ved, hvor mange, der bliver uddannet, men vi kan forsøge at påvirke de usikre speciallæger til at vælge at blive praktiserende, siger han.

Golf eller stetoskop

I den anden ende af skalaen handler det om at forhindre, at de ældre læger skifter stetoskopet ud med golfbanerne og pensionisttilværelsen allerede som 59-årige:

- Vi må ind og overveje, hvad der kan få ældre læger til at blive et år eller to længere. Kan de for eksempel få hjælp til at istandsætte en nedslidt praksis eller har de behov for færre timer, så må man kigge på det, siger Ole Nørskov.

Han mener dog ikke, at flere penge er den vigtigste gulerod.

- Jeg tror, at arbejdsvilkårene betyder mere end pengene, siger Ole Nørskov.

PLO vil nu kontakte de ældre læger for at kortlægge, hvad der kan få dem til at fortsætte lidt længere.

Selv om lægemanglen kun er udpræget på Ærø og Langeland, kan der hurtigt opstå problemer andre steder i amtet. Blandt andet er det svært at finde aftagere til enkeltmandslægehusene - de såkaldte solopraksiser.

- På selve Fyn er der flere nabopraksiser til at overtage patienterne, så det går som regel. Men det er klart, at der er en smertegrænse for, hvor mange patienter, vi kan passe godt nok, siger Ole Nørskov.

Sagen er, at der bliver pres på de tilbageværende læger, når andre lukker. Derfor har Fyns Amt også måttet åbne pengepungen for at give lægerne på Langeland og Ærø bedre vilkår.

- På Ærø har vi gjort vagtordningen økonomisk mere attraktiv for lægerne. På Langeland er det største problem de store afstande, så der er vi gået ind i en ordning, hvor de deles om sygebesøgene, siger kontorchef Michael Bruus fra amtets sygesikring.

På Fyn har læger over 60 år også mulighed for at tage en taxi, når de er på sygebesøg som vagtlæger, ligesom lægerne ikke er tvunget med i en vagtordning.

Patienter betaler prisen

Venstremanden Karsten Madsen har netop i et brev advaret indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen mod lægemanglen. Han mener, at det er prisværdigt, at amterne forsøger at løse problemerne, men siger også:

- Når hele det danske sundhedssystems fundament risikerer at smuldre, er det patienterne og dermed skatteyderne, der bliver tabere.

Folketingskandidaten efterlyser en national handlingsplan.

Det er den fynske formand for Forebyggelses- og Sundhedsudvalget ikke enig i:

- Jeg tror egentlig, at opgaven løses bedst lokalt, hvis bare ikke amterne går ud og overbyder hinanden i betaling af lægerne, siger Bo Libergren (V).

- Det er vigtigt, at amterne ikke åbner tegnebogen på vid gab på en tosset måde, der danner præsedens. I stedet skal man kigge på, hvordan man løser konkrete, lokale problemer, siger han.

Bo Libergren mener, at meget vil være løst hvis det lykkes at få lægerne til at starte som praktiserende et par år tidligere og blive ved et par år længere.

Unge læger kræver også fritid FORKÆLELSE: Læger skal lokkes til at blive med både penge og bedre arbejdsvilkår

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce