Unge kvinder på barrikaderne

Katrine Frederiksen i inspirerende selskab - med den franske feministiske forfatter, Simone de Beauvoir.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Unge kvinder på barrikaderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

LIGESTILLING: Dansk Kvindesamfund på vej mod fynsk opblomstring

Landets ældste kvindeorganisation er på vej til at blive en ungdomsbevægelse - i hvert fald på Fyn.

Fynskredsen i den 129 år gamle Dansk Kvindesamfund har fået et betydeligt antal nye medlemmer - og et flertal af de nye feministiske frontkæmpere er unge kvinder i tyverne.

En af dem er 25-årige Katrine Frederiksen, der meldte sig ind for halvandet år siden og nu sidder i den fynske kredsbestyrelse. Hun er overbevist om, at foreningens støvede, lidt kedelige image, er ved at blive manet i jorden.

- Opfattelsen af, at vi er en flok hattedamer, hænger stadig ved, men med det medlemsboom, vi har fået på Fyn, skal vi nok få rystet det triste ry af os. Vi vil i gang med at skrive læserbreve og blande os i debatten, vi vil oprette en hjemmeside, og vi vil tilbyde at holde debatmøder om kvindeproblemer og ligestilling på gymnasierne, siger Katrine Frederiksen.

Storhedstiden

Dansk Kvindesamfunds storhedstid ligger godt et halvt århundrede tilbage. I slutningen af fyrrene var foreningen med godt 14.000 medlemmer i ryggen i høj grad med til at sætte dagsordenen for den kvindepolitiske debat.

Siden er medlemstallet støt og roligt dalet. For nogle måneder siden var man nede på kun 830 medlemmer.

Men nu går det ifølge medlem af landsbestyrelsen Betty Riget igen den rigtige vej, og i DK's fynske filial er man fuld af fortrøstning - også selv om det lige nu er økonomiske trængselstider, fordi organisationen har mistet 200.000 kroner på finansloven.

Et one-woman-show med Anne Marie Helger på Magasinet i Odense 6. september skal - forhåbentlig - være med til at fylde den slunkne kasse.

Lang vej endnu

Vejen til fordums storhed og fylde synes altså lang, men lige så lang er vejen til absolut ligestilling mellem kønnene, og derfor er der stadig brug for Dansk Kvindesamfund, mener Katrine Frederiksen.

- De såkaldte kvindesygdomme bliver ikke taget alvorligt, og det kan jeg blive helt dårlig over. Reelt har vi heller ikke ligeløn, og så er der pornoficeringen af det offentlige rum. Den udstillelse af kvindekroppen kan man virkelig blive træt af som kvinde, siger Katrine Frederiksen, der er medlem af Venstre uden at være partipolitisk aktiv.

Påfaldende tavs

Aktuelt er Dansk Kvindesamfund blevet kritiseret, fordi foreningen er påfaldende tavs, når det gælder undertrykkelsen af muslimske kvinder. DK er svær at få øje på i kampen mod for eksempel omskæring og tvangsægteskaber.

- Det er et problem at slås for nogen, der ikke selv tager det første skridt. Det vil være en umyndiggørelse, der ikke holder, lyder Katrine Frederiksens begrundelse for DK's passivitet.

Dansk Kvindesamfund er langt fra den eneste organisation i Danmark, der har kvindesagen og ligestilling på programmet, men alligevel har DK valgt at holde sig uden for paraplyorganisationen Kvinderådet.

Katrine Frederiksen er ikke i tvivl om, hvorfor hun valgte netop Dansk Kvindesamfund som sin kampplads.

- Den har et fundament, der ikke kan rokkes ved. Der er link mellem generationerne, og der er opnået store resultater ved hårdt arbejde. Ting skal have en historie, siger Katrine Frederiksen - som i øvrigt læser historie og dansk på Syddansk Universitet.

Unge kvinder på barrikaderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce