Besætterne på Søminen er ved at etablere sig. De vil blive, indtil grunden skal bruges til noget fornuftigt.
De unge, som har besat grunden Søminen bag Christiania i København, har absolut ingen planer om at forlade området - med mindre den "skal bruges til noget fornuftigt".

Det siger en talsmand for besætterne, Emil Vadhave, søndag aften.

- Vi har haft et vidunderligt arrangement i går med livemusik og mad og drikke. Der er blevet bygget et par tipier, en trappe og en scene, og nogle er ved at bygge et køkken, siger Emil Vadhave.

Og de unge fortsætter mandag med at etablere sig på grunden, som ejes af bygherren Mogens de Linde. Han har haft det gamle depot for søminer liggende hen siden 2008.

- Vi planlægger at komme i gang med noget infrastruktur herude. Vi vil bygge et multtoilet, et vandrensesystem og nogle solpaneler, og vi er ved at grave ud til en have, siger besætternes talsmand.

Københavns Politi har indtil videre holdt lav profil for at undgå konflikt og vil ikke oplyse, hvornår man agter at rydde Søminen, siger den centrale vagtleder, Søren Wiborg.

De unge opfordrer alle til at komme "med god energi, kreative idéer og byggematerialer" og deltage.

- Vi har tænkt os at blive her, indtil andre skal bruge stedet til noget fornuftigt. Mogens de Linde har nævnt, at han forhandler med en daginstitution, og det, synes vi, lyder spændende, siger Emil Vadhave.

Besætterne af grunden er efter eget udsagn åbne for dialog med politi og ejer og er ikke ude på at genere Mogens de Linde eller andre.

- Vi synes, han har begået nogle fejltagelser i forvaltningen af denne grund. Men den dag, han siger, han skal bruge den fra i morgen, skal vi nok indpasse os, siger Emil Vadhave.

Der deltog 700-800 mennesker, da Søminen efter længere tids opvarmning blev besat lørdag. Søndag midt på eftermiddagen var tallet ifølge politiet dalet til 25-30 unge.