Undervisning er ikke længere fredet


Undervisning er ikke længere fredet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med regeringens planer om besparelser skal gymnasierne i Region Syddanmark spare 126 millioner

- Vi har nået smertegrænsen, siger rektor på Odense Katedralskole

Undervisning uden lærere, færre valgfag og studieretninger, fælles undervisning for klasser med fag på forskelligt niveau og mindre hjælp til unge med særlige behov.

Det er nogle af konsekvenserne, de fynske gymnasieelever står over for, hvis regeringens plan om besparelser på to procent de næste fire år bliver vedtaget.

Tal fra foreningen "Danske Gymnasier" viser, at de samlede besparelser på gymnasierne i Region Syddanmark bliver omkring 126 millioner kroner i 2019 - beregnet ud fra regnskabstal fra 2014. Det svarer i gennemsnit til 5,2 millioner kroner på hvert gymnasium.

På Odense Katedralskole havde man forberedt sig på besparelser de næste tre år, hvilket kunne klares på administration og ledelse, men regeringens plan om fire år overrasker rektor Jens Thodberg Bertelsen.

- Vi har nået smertegrænsen. Det fjerde år betyder, at vi ikke kan beskytte undervisningen længere. Der bliver vi nødt til at gribe ind i lærernes arbejdstid, hvilket kan medføre lærerfri undervisning, som er kvalitetsforringende, siger han.

Og han er ikke den eneste af de fynske rektorer, der frygter, hvad besparelserne får af konsekvenser.

Går ud over kvaliteten

På Nordfyns Gymnasium svarer besparelserne til omkring 800.000 kroner om året. Det, mener rektor Kurt René Eriksen, kan muligvis lade sig gøre på den korte bane, men ikke uden konsekvenser på den lange bane.

- Lidt kan vi godt bære, men hvis det fortsætter år efter år, når vi en meget kritisk situation, hvor vi ikke kan undervise med samme kvalitet. Der er enten er nogle tilbud, vi ikke kan give, eller nogle lærere, der skal løbe stærkere, siger han uden at konkretisere det yderligere.

At det går ud over kvaliteten mener rektor på Midtfyns Gymnasium, som skal spare en million kroner årligt, også.

- Hvis planen bliver rullet fuldt ud, vil det influere kvaliteten i vores arbejde. Det betyder, der er nogle opgaver, vi ikke længere kan løse, siger Søren Hvarregaard.

Han nævner en række steder, der kunne stå for skud:

- Hjælp til unge med særlige behov, talentarbejde, læse- og matematikvejledning, oprettelse af valghold og studieretninger er nogle af de ting, jeg umiddelbart kan sige.

Kræver andre regler lempet

Også på Faaborg Gymnasium vil besparelserne på omkring en million kroner om året være til at mærke.

- Det er noget, der gør ondt, når man har et samlet budget på cirka 30 millioner. Vi skal virkelig tænke over, hvordan vi bruger vores ressourcer, siger rektor Sophie Holm Strøm.

Hun fortæller, at de vil blive hjulpet lidt ad vejen med naturlig personaludskiftning, der giver lavere lønudgifter. Men derefter må besparelser findes andre steder.

- Måske kan man spare på kompetenceudvikling ved internt at trække på den viden og erfaring, som lærerne allerede har og sørge for at dele den. Derudover kommer det an på, om politikerne lemper på nogle af de regler, der gør, at vi har nogle relativt dyre hold nu, siger hun.

Det kunne betyde færre valgfag med få elever på holdene og fælles undervisning af hold med fag på eksempelvis B- og C-niveau.

Undervisning er ikke længere fredet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce