Undersøgelse slår fast: Pårørende må gerne råbe højt om tegn på kræft


Undersøgelse slår fast: Pårørende må gerne råbe højt om tegn på kræft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En ny kampagne fra Kræftens Bekæmpelse skal få pårørende til at advare om symptomer på kræft. Langt de fleste vil gerne have, at deres nærmeste blander sig, viser undersøgelse.

Symptomer på kræft skal tages alvorligt, og hvis man ikke selv kan se dem, så kan familie og nære venner ofte være en god hjælp til at få øje på dem.

Det er formålet med en ny kampagne fra Kræftens Bekæmpelse, der opfordrer pårørende til at blande sig, hvis deres nærmeste udviser tegn på alvorlig sygdom.

Baggrunden for opfordringen er to undersøgelser. Den første blev offentliggjort i december sidste år og viste, at en fjerdedel af alle kræftramte i Danmark ventede fra 45 dage og helt op til et år med at gå til lægen. Den anden - fra september sidste år - viste, at 87 procent af danskerne i alderen 50-74 år ville have det fint med at få påtalt et skrantende helbred af deres ægtefælle eller partner. Hvis opfordringen til at gå til læge kom fra deres børn, ville knap 78 procent af danskerne i samme aldersgruppe lytte efter.

Ifølge Janne Villemoes Bigaard, overlæge hos Kræftens Bekæmpelse, er det alt for lang tid at vente mere end 45 dage med at få tjekket symptomer på kræft.

- Derfor vil vi gerne sige, at hvis man har mistanken selv, men er i tvivl, så ved vi, at mange gerne vil have, at de pårørende blander sig og spørger ind til, om noget er galt. Det er ofte noget, der også gør det mere synligt for en selv, at noget har ændret sig, forklarer hun.

Gode til at "se tiden an"

Hun mener, det er svært at sige noget om, hvorfor så mange venter så længe. Men konsekvensen er klar:

- Der kan ske meget på kort tid. Det kan betyde, at det bliver sværere at behandle sygdommen, at det kræver mere behandling, og i værste fald kan man måske slet ikke blive rask igen, fordi kræften har spredt sig, uden at man nødvendigvis får et signal om det, siger hun.

Danskere er altså rigtig gode til at "se tiden an", men ens nærmeste kan være en god støtte udi at få sat ord på symptomerne, så man reagerer og bliver undersøgt.

- Nogle gange er det også lettere for os pårørende at opdage symptomerne. Det kan være en hæshed, der ikke har været der før. Der skal vi turde spørge ind til det, for nogle gange har folk ikke selv lagt mærke til det. Selv om det kræver noget at tale om, siger Janne Villemoes Bigaard.

Hun understreger, at pårørende ikke skal begynde at agere læge og ikke behøver at gøre sig klog på, hvad symptomerne nødvendigvis betyder.

Undersøgelse slår fast: Pårørende må gerne råbe højt om tegn på kræft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce