Undersøgelse: Flertal vil forbyde salg af alkohol på ungdomsuddannelser

Et flertal af de adspurgte i Region Syddanmark vil have forbudt salg af alkohol på ungdomsuddannelser. FOTO: Colourbox

Undersøgelse: Flertal vil forbyde salg af alkohol på ungdomsuddannelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Unge under 18 må ikke købe alkohol på restauranter eller diskoteker, men ungdomsuddannelser kan lovligt sælge alkohol til denne aldersgruppe.
  • Det skal laves om, mener 53 procent i Region Syddanmark ifølge en ny undersøgelse.

Ifølge en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Voxmeter har lavet for Blå Kors, mener 53,3 procent i Region Syddanmark, at det skal være forbudt for ungdomsuddannelser at sælge alkohol til unge under 18 år. På landsplan er det 54,2 procent.

Det kan tyde på en stigende bevidsthed om behovet for at ændre vores alkoholkultur, mener generalsekretær i Blå Kors Christian Bjerre. Han mener, at politikerne bør tage et ansvar for at forebygge alkoholmisbrug i Danmark.

- Vi ser i vores daglige arbejde i Blå Kors, hvor store konsekvenser et misbrug har, både for den enkelte selv og for vedkommendes børn og familie, siger han. 632.000 danskere er vokset op i eller lever lige nu i en familie med alkoholmisbrug, og 585.000 danskere har et alkoholforbrug, som skader deres helbred.

- Vi ved fra andre lande og undersøgelser, at jo ældre man er, før man får sin alkoholdebut, jo færre problemer får man med alkohol senere i livet. Samtidig ved vi også, at pris og tilgængelighed spiller en væsentlig rolle. Derfor giver det god mening, at vi kigger på, hvad vi som samfund kan gøre anderledes, siger Christian Bjerre.

Rektorer vil ikke forbyde salg

Erik Olesen, rektor på landets største gymnasium, Silkeborg Gymnasium, mener ikke, at et forbud er vejen frem.

- Det skal ikke være forbudt. I mine øjne handler det om, at ungdomsuddannelserne skal sikre, at alkoholindtagelsen foregår under ordnede forhold, og at man forsøger at begrænse indtaget. Det gør vi blandt andet ved at sørge for, at det alkohol, der sælges på skolen, er med lave procenter, siger Erik Olesen, der gerne påtager sig et medansvar for de unges drukkultur.

- Vi har helt klart et medansvar, og det ansvar tager vi gerne, og det gør vi på god dansk manér. Det vil sige med et stramt regelsæt og en god dialog med elever og festudvalg, så festerne foregår på ordentlige måder, siger han.

Han bakkes op af rektor på Marselisborg Gymnasium i Aarhus, Kirsten Skov.

- Et forbud er en dårlig idé. Alkohol er en del af vores kultur. Men det bliver et problem, når man misbruger alkoholen og drikker for meget. Derfor prøver vi at opdrage vores elever til, at det skal være et nydelsesmiddel. Det skal være hyggeligt at være sammen til fest, det handler ikke bare om at drikke sig fra sans og samling, siger hun.

Forsker: Bedre at forbyde det helt

Anette Søgaard Nielsen, der er forsker og projektdirektør for Forskningsenheden for klinisk alkoholforskning ved SDU og formand for Alkohol & Samfund, mener ikke, alkohol hører hjemme på ungdomsuddannelserne.

- Det vil være bedre, hvis det slet ikke kan fås på uddannelsesstederne. Nu har vi endelig fået det væk fra arbejdspladserne. Jeg synes ikke, at uddannelser hører sammen med alkohol, siger hun.

Anette Søgaard Nielsen mener, at et forbud mod salg til unge under 18 vil være et skridt i den rigtige retning. Også selvom det kan være svært at håndhæve.

- Det kan have en effekt, hvis det bliver i sammenhæng med en god alkoholpolitik, hvor man involverer eleverne. Men uanset hvad, vil et forbud være et godt signal at sende.

Undersøgelse: Flertal vil forbyde salg af alkohol på ungdomsuddannelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce